De omvang van de beverpopulatie in Vlaanderen wordt momenteel geschat op zo'n 120 families, gaande van één individu tot een ouderpaar met één of meerdere jongen. Er wordt verwacht dat de populatie nog verder zal aangroeien. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Dirk Van Mechelen (Open VLD).
De bevers zijn pas sinds enkele jaren opnieuw aanwezig in Vlaanderen. Er komen momenteel twee min of meer van elkaar gescheiden populaties voor. Er is de Maaspopulatie langs de waterlopen Grensmaas, Abeek/Lossing, Jeker en het Albertkanaal en de Scheldepopulatie langs de Dijle/Winge/Laan, de Leibeek/Hollaak, de Rupel, de Grote Nete, de Schelde en de Durme.

De geschikte biotopen voor bevers situeren zich ter hoogte van stilstaande wateren en onbevaarbare waterlopen.

Strategisch plan
In antwoord op een andere schriftelijke vraag, van Jos De Meyer (CD&V), stelt Schauvliege dat ze momenteel in nauw overleg met beheerders van onbevaarbare waterlopen en andere belanghebbenden werkt aan een strategisch plan "om voor de bever een visie en maatregelen uit te werken met het oog op het milderen en/of vermijden van hun maatschappelijke impact".

Landbouwers die schade ondervinden door beveractiviteiten kunnen nu al bij het Agentschap Natuur en Bos financieel worden vergoed in het kader van het Soortenschadebesluit van 3 juli 2009. (Belga/INM)

De omvang van de beverpopulatie in Vlaanderen wordt momenteel geschat op zo'n 120 families, gaande van één individu tot een ouderpaar met één of meerdere jongen. Er wordt verwacht dat de populatie nog verder zal aangroeien. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Dirk Van Mechelen (Open VLD). De bevers zijn pas sinds enkele jaren opnieuw aanwezig in Vlaanderen. Er komen momenteel twee min of meer van elkaar gescheiden populaties voor. Er is de Maaspopulatie langs de waterlopen Grensmaas, Abeek/Lossing, Jeker en het Albertkanaal en de Scheldepopulatie langs de Dijle/Winge/Laan, de Leibeek/Hollaak, de Rupel, de Grote Nete, de Schelde en de Durme. De geschikte biotopen voor bevers situeren zich ter hoogte van stilstaande wateren en onbevaarbare waterlopen. Strategisch plan In antwoord op een andere schriftelijke vraag, van Jos De Meyer (CD&V), stelt Schauvliege dat ze momenteel in nauw overleg met beheerders van onbevaarbare waterlopen en andere belanghebbenden werkt aan een strategisch plan "om voor de bever een visie en maatregelen uit te werken met het oog op het milderen en/of vermijden van hun maatschappelijke impact". Landbouwers die schade ondervinden door beveractiviteiten kunnen nu al bij het Agentschap Natuur en Bos financieel worden vergoed in het kader van het Soortenschadebesluit van 3 juli 2009. (Belga/INM)