In de slotgracht rond het Fort van Malem in Mechelen hebben vissers een veertien centimeter lange roodbuikpiranha gevangen. Het is de eerste keer dat het vleesetend dier in Vlaanderen uit het wild werd gevangen, zo laat Natuurpunt als beheerder van het gebied weten.

"Roodbuikpiranha's leven oorspronkelijk in rivieren in het Amazonewoud in Brazilië en in Paraguay", aldus woordvoerder Joris Gansemans (Natuurpunt). "Ze staan bekend als beduchte roofvissen, alhoewel ze voornamelijk aaseters zijn. In de Verenigde Staten zorgt de roofvis voor problemen in het water en wordt er aanzien als invasieve exoot."

Toch is de kans dat de dieren bij ons zouden uitgroeien tot een plaag, heel erg klein. "Daalt de watertemperatuur tot lager dan tien graden Celsius, dan overleven de vissen niet. Het dier zou de winter hier waarschijnlijk niet doorkomen."

Roodbuikpiranha's zijn bij ons algemeen verkrijgbaar in de dierenhandel en populair bij aquariumliefhebbers. "Naar alle waarschijnlijkheid is de Mechelse piranha ook afkomstig van een aquarium."

'Exotische dieren vrijlaten in de natuur is niet zonder risico'

Natuurpunt grijpt het voorval aan om te waarschuwen voor de gevolgen van het vrijlaten van exotische dieren in de vrije natuur. "Af en toe groeien deze dieren uit tot een plaag, omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Denk maar aan de roodwangschildpadden die overal in stadsvijvers opduiken en daar eendenkuikens en andere dieren verslinden."

Het Fort van Walem geniet Europese bescherming wegens de vier overwinterende vleermuizensoorten. De natuur die zich op het fortdomein ontwikkelde, is volgens Natuurpunt van uitzonderlijke kwaliteit. (Belga/INM)

In de slotgracht rond het Fort van Malem in Mechelen hebben vissers een veertien centimeter lange roodbuikpiranha gevangen. Het is de eerste keer dat het vleesetend dier in Vlaanderen uit het wild werd gevangen, zo laat Natuurpunt als beheerder van het gebied weten. "Roodbuikpiranha's leven oorspronkelijk in rivieren in het Amazonewoud in Brazilië en in Paraguay", aldus woordvoerder Joris Gansemans (Natuurpunt). "Ze staan bekend als beduchte roofvissen, alhoewel ze voornamelijk aaseters zijn. In de Verenigde Staten zorgt de roofvis voor problemen in het water en wordt er aanzien als invasieve exoot." Toch is de kans dat de dieren bij ons zouden uitgroeien tot een plaag, heel erg klein. "Daalt de watertemperatuur tot lager dan tien graden Celsius, dan overleven de vissen niet. Het dier zou de winter hier waarschijnlijk niet doorkomen." Roodbuikpiranha's zijn bij ons algemeen verkrijgbaar in de dierenhandel en populair bij aquariumliefhebbers. "Naar alle waarschijnlijkheid is de Mechelse piranha ook afkomstig van een aquarium." 'Exotische dieren vrijlaten in de natuur is niet zonder risico' Natuurpunt grijpt het voorval aan om te waarschuwen voor de gevolgen van het vrijlaten van exotische dieren in de vrije natuur. "Af en toe groeien deze dieren uit tot een plaag, omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Denk maar aan de roodwangschildpadden die overal in stadsvijvers opduiken en daar eendenkuikens en andere dieren verslinden." Het Fort van Walem geniet Europese bescherming wegens de vier overwinterende vleermuizensoorten. De natuur die zich op het fortdomein ontwikkelde, is volgens Natuurpunt van uitzonderlijke kwaliteit. (Belga/INM)