Kleine hoeveelheden radioactieve isotopen zijn gedetecteerd in Europa. De oorzaak van de emissie, die "geen enkel risico" zou inhouden, is voorlopig onbekend. Dat meldde het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen, die van het Tsjechische nucleaire veiligheidsagentschap was ingelicht over licht verhoogde aanwezigheid van jodium-131 tijdens de afgelopen dagen.

Recentelijk is jodium-131 gedetecteerd in de Europese atmosfeer. HET IAEA wilde niet specifiëren waar in Europa de verhoogde straling werd gemeten. Volgens berekeningen van het IAEA situeert de bron zich ergens in Zuid-Oost Europa. "Het IAEA gelooft niet dat de aangetroffen straling enig risico vormt voor de volksgezondheid. De straling is niet te linken met de nucleaire ramp in Japan", aldus het agentschap.

Verhoogde radioactiviteit

Volgens het Tsjechische nucleaire veiligheidsagentschap is er in Tsjechië de afgelopen twee weken verhoogde radioactiviteit gemeten. "We volgen de situatie gedetailleerd op om de bron te kunnen lokaliseren, die zich waarschijnlijk buiten Tsjechië bevindt", zo preciseerde een persbericht.

Volgens een diplomaat verbonden aan het IAEA zou een of ander kernreactorincident aan de basis kunnen liggen van de zaak. De uitstoot kan ook afkomstig zijn van een producent van radioactieve farmaceutische producten.

Jodium 131 is een radioactief element met een korte levensduur en een halveringstijd van acht dagen. (Belga/INM)

Kleine hoeveelheden radioactieve isotopen zijn gedetecteerd in Europa. De oorzaak van de emissie, die "geen enkel risico" zou inhouden, is voorlopig onbekend. Dat meldde het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen, die van het Tsjechische nucleaire veiligheidsagentschap was ingelicht over licht verhoogde aanwezigheid van jodium-131 tijdens de afgelopen dagen. Recentelijk is jodium-131 gedetecteerd in de Europese atmosfeer. HET IAEA wilde niet specifiëren waar in Europa de verhoogde straling werd gemeten. Volgens berekeningen van het IAEA situeert de bron zich ergens in Zuid-Oost Europa. "Het IAEA gelooft niet dat de aangetroffen straling enig risico vormt voor de volksgezondheid. De straling is niet te linken met de nucleaire ramp in Japan", aldus het agentschap. Verhoogde radioactiviteit Volgens het Tsjechische nucleaire veiligheidsagentschap is er in Tsjechië de afgelopen twee weken verhoogde radioactiviteit gemeten. "We volgen de situatie gedetailleerd op om de bron te kunnen lokaliseren, die zich waarschijnlijk buiten Tsjechië bevindt", zo preciseerde een persbericht. Volgens een diplomaat verbonden aan het IAEA zou een of ander kernreactorincident aan de basis kunnen liggen van de zaak. De uitstoot kan ook afkomstig zijn van een producent van radioactieve farmaceutische producten. Jodium 131 is een radioactief element met een korte levensduur en een halveringstijd van acht dagen. (Belga/INM)