'Als het niet mag in Parijs, Brussel of Oostende, dan betogen we wel in onze living. Of in die van Wouter Deprez', zo dachten de mensen van Climate Express, de stoet die naar Parijs zou trekken om daar de klimaatonderhandelaars tot een ambitieus en dwingend klimaatakkoord.

Honderden klimaatactivisten hebben zondag in Parijs een mensenketting gevormd om de "noodtoestand van het klimaat" aan te kaarten, daags voor de start van de zeer belangrijke klimaattop. De actie vond plaats, ondanks het verbod op manifestaties in de Lichtstad sinds de terreuraanslagen.

Volgens de organisatoren waren ze met duizenden, die op de boulevard Voltaire hand in hand stonden. Maar een grote optocht zat er dus niet in.

Op de Place de la République werden daarom duizenden schoenen geplaatst om een klimaatmars te symboliseren. Normaliter had de klimaatmars op het plein moeten starten. De schoenen omgeven het monument en de gebeeldhouwde leeuw die centraal op het plein staan en die dit jaar uitgegroeid zijn tot een soort de facto monument voor de slachtoffers van de aanslagen in januari (17 doden) en de recente terreur (130 doden) in de Franse hoofdstad.

Volgens adjunct-directrice Emma Ruby van Avaaz, de organiserende mondiale burgerbeweging, werd meer dan 4 ton aan schoeisel verzameld op een week tijd.

In Brussel hebben zondagmiddag zowat 4.000 mensen een menselijke ketting gevormd van aan de Beurs tot aan het justitiepaleis. De actie was een initiatief van Climate Express en Klimaatcoalitie, naar aanleiding van de internationale klimaattop die in Parijs plaatsvindt.

Oorspronkelijk zouden de deelnemers met een nog veel grotere groep mensen in Parijs gaan betogen, maar de terreuraanslagen in Parijs maakten dat onmogelijk. De terreurdreiging in België stak dan weer een stokje voor betogingen in Brussel en Oostende.

"Dit is een creatieve en ludieke manier om toch actie te voeren", zegt Nathalie Eggermont van Climate Express. "In 150 landen komen vandaag mensen op straat om een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord te eisen, Brussel en België konden niet achterblijven. Wie niet in Brussel geraakte, kan ook thuis actievoeren en een foto of filmpje daarvan delen op de sociale media, onder de hashtag #WeAreMarching. Op de website wearemarching.be worden alle initiatieven gebundeld."

'Als die kerstmarkt beveiligd kan worden, dan een betoging ook'

Een deel van de deelnemers aan de menselijke ketting manifesteert niet alleen voor een groot klimaatakkoord, maar protesteert tegelijkertijd ook tegen de veiligheidsmaatregelen die de betogingen onmogelijk hebben gemaakt. "200.000 tot 300.000 mensen zijn niet in Parijs op straat kunnen komen door de noodtoestand daar", zegt mede-initiatiefnemer Mathias Balcaen.

"In Brussel en Oostende konden dan weer een 10.000-tal mensen niet betogen. Maar de kerstmarkt mag dan weer wel plaatsvinden. Als die kerstmarkt beveiligd kan worden, dan een betoging ook. Een klimaat van terreur mag niet gebruikt worden om sociale bewegingen monddood te maken."

'Als het niet mag in Parijs, Brussel of Oostende, dan betogen we wel in onze living. Of in die van Wouter Deprez', zo dachten de mensen van Climate Express, de stoet die naar Parijs zou trekken om daar de klimaatonderhandelaars tot een ambitieus en dwingend klimaatakkoord. Honderden klimaatactivisten hebben zondag in Parijs een mensenketting gevormd om de "noodtoestand van het klimaat" aan te kaarten, daags voor de start van de zeer belangrijke klimaattop. De actie vond plaats, ondanks het verbod op manifestaties in de Lichtstad sinds de terreuraanslagen.Volgens de organisatoren waren ze met duizenden, die op de boulevard Voltaire hand in hand stonden. Maar een grote optocht zat er dus niet in. Op de Place de la République werden daarom duizenden schoenen geplaatst om een klimaatmars te symboliseren. Normaliter had de klimaatmars op het plein moeten starten. De schoenen omgeven het monument en de gebeeldhouwde leeuw die centraal op het plein staan en die dit jaar uitgegroeid zijn tot een soort de facto monument voor de slachtoffers van de aanslagen in januari (17 doden) en de recente terreur (130 doden) in de Franse hoofdstad. Volgens adjunct-directrice Emma Ruby van Avaaz, de organiserende mondiale burgerbeweging, werd meer dan 4 ton aan schoeisel verzameld op een week tijd.In Brussel hebben zondagmiddag zowat 4.000 mensen een menselijke ketting gevormd van aan de Beurs tot aan het justitiepaleis. De actie was een initiatief van Climate Express en Klimaatcoalitie, naar aanleiding van de internationale klimaattop die in Parijs plaatsvindt. Oorspronkelijk zouden de deelnemers met een nog veel grotere groep mensen in Parijs gaan betogen, maar de terreuraanslagen in Parijs maakten dat onmogelijk. De terreurdreiging in België stak dan weer een stokje voor betogingen in Brussel en Oostende."Dit is een creatieve en ludieke manier om toch actie te voeren", zegt Nathalie Eggermont van Climate Express. "In 150 landen komen vandaag mensen op straat om een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord te eisen, Brussel en België konden niet achterblijven. Wie niet in Brussel geraakte, kan ook thuis actievoeren en een foto of filmpje daarvan delen op de sociale media, onder de hashtag #WeAreMarching. Op de website wearemarching.be worden alle initiatieven gebundeld." Een deel van de deelnemers aan de menselijke ketting manifesteert niet alleen voor een groot klimaatakkoord, maar protesteert tegelijkertijd ook tegen de veiligheidsmaatregelen die de betogingen onmogelijk hebben gemaakt. "200.000 tot 300.000 mensen zijn niet in Parijs op straat kunnen komen door de noodtoestand daar", zegt mede-initiatiefnemer Mathias Balcaen. "In Brussel en Oostende konden dan weer een 10.000-tal mensen niet betogen. Maar de kerstmarkt mag dan weer wel plaatsvinden. Als die kerstmarkt beveiligd kan worden, dan een betoging ook. Een klimaat van terreur mag niet gebruikt worden om sociale bewegingen monddood te maken."