In mei van dit jaar bracht de Britse zender BBC in het Witte Huis de Amerikaanse president Barack Obama en de beroemde natuurkenner David Attenborough op zijn 89e verjaardag samen voor een fascinerend gesprek over manieren om onze planeet te redden van de klimaatopwarming, hun gemeenschappelijke bewondering voor de natuur en de toekomst van de planeet. 'Het was ook voor mij een grote verrassing dat ik op mijn 89e verjaardag op een plek zou zijn waar ik nooit eerder was: in het Witte Huis, met de president van de Verenigde Staten. Hij was vriendelijk, gastvrij en rechtuit', aldus de Brit na afloop.

'Probleem met olie en steenkool zal verdwijnen'

Obama zegt in het gesprek dat we op het vlak van klimaatopwarming niet zo snel vooruit gaan als we zouden moeten. 'Een van de dingen die ik geleerd heb door te kijken naar uw programma's en naar al het prachtige werk dat u verricht hebt, is dat die ecosystemen allemaal met elkaar verbonden zijn. Als één land het juiste doet maar andere landen niet, lossen we het probleem niet op. We hebben een globale oplossing nodig.'

Sir David Attenborough is niettemin hoopvol over de toekomst. 'Ik geloof dat we manieren vinden om uit hernieuwbare bronnen stroom op te wekken en op te slaan. We zullen het probleem met olie en steenkool doen verdwijnen, want economisch gezien zullen we liever die andere methodes gebruiken. Als we dat doen, nemen we een enorme stap in het oplossen van de problemen van de aarde."

Dit is de enige planeet die we hebben

'Wat we volgens mij nodig hebben, is het besef en het buikgevoel dat de natuur een deel van onze erfenis is. Het is de enige planeet die we hebben en we moeten ze beschermen. Mensen voelen dat, diep en instinctief. Het is ten slotte waar we naartoe trekken als we iets te vieren hebben of als we in rouw zijn', besluit Attenborough.

Het interview wordt zondagavond uitgezonden op BBC en een dag later op Eén om 23 uur

In mei van dit jaar bracht de Britse zender BBC in het Witte Huis de Amerikaanse president Barack Obama en de beroemde natuurkenner David Attenborough op zijn 89e verjaardag samen voor een fascinerend gesprek over manieren om onze planeet te redden van de klimaatopwarming, hun gemeenschappelijke bewondering voor de natuur en de toekomst van de planeet. 'Het was ook voor mij een grote verrassing dat ik op mijn 89e verjaardag op een plek zou zijn waar ik nooit eerder was: in het Witte Huis, met de president van de Verenigde Staten. Hij was vriendelijk, gastvrij en rechtuit', aldus de Brit na afloop. Obama zegt in het gesprek dat we op het vlak van klimaatopwarming niet zo snel vooruit gaan als we zouden moeten. 'Een van de dingen die ik geleerd heb door te kijken naar uw programma's en naar al het prachtige werk dat u verricht hebt, is dat die ecosystemen allemaal met elkaar verbonden zijn. Als één land het juiste doet maar andere landen niet, lossen we het probleem niet op. We hebben een globale oplossing nodig.'Sir David Attenborough is niettemin hoopvol over de toekomst. 'Ik geloof dat we manieren vinden om uit hernieuwbare bronnen stroom op te wekken en op te slaan. We zullen het probleem met olie en steenkool doen verdwijnen, want economisch gezien zullen we liever die andere methodes gebruiken. Als we dat doen, nemen we een enorme stap in het oplossen van de problemen van de aarde."'Wat we volgens mij nodig hebben, is het besef en het buikgevoel dat de natuur een deel van onze erfenis is. Het is de enige planeet die we hebben en we moeten ze beschermen. Mensen voelen dat, diep en instinctief. Het is ten slotte waar we naartoe trekken als we iets te vieren hebben of als we in rouw zijn', besluit Attenborough.