ULB-wetenschappers ontdekken oorsprong groot cluster vulkanisch gesteente

© Reuters

Wetenschappers van de ULB hebben een nieuwe vulkaan gelokaliseerd op de zeebodem van de Stille Oceaan.

Wetenschappers verbonden aan het laboratorium Vulkanologie van de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben een nieuwe vulkaan gelokaliseerd op de zeebodem van de Stille Oceaan. De vulkaan bevindt zich ter hoogte van de vulkaanboog rond de Kermadeceilanden, een vulkanische eilandengroep in de Stille Oceaan. De nieuwe vulkaan vormt de bron van de immense laag puimsteen die sinds enkele dagen op zee ronddrijft rond de kust van Nieuw-Zeeland. Dat heeft de ULB gemeld.

De cluster puimsteen lijkt op een ijsberg en bestaat uit lichtgewicht puimsteen, dat is uitgestoten door een vulkaan onder water. De omvang van de laag is ongeveer zo groot als heel België.

In samenwerking met wetenschappers van het Nieuw-Zeelandse onderzoekscentrum GNS zijn Alain Bernard en een onderzoeksteam van het laboratorium Vulkanologie van de ULB erin geslaagd om de oorsprong van de eruptie te achterhalen. Satellietbeelden van de NASA hebben daarbij geholpen. De ULB-wetenschappers hebben namelijk nachtelijke scènes op de satellietbeelden bestudeerd, waarop ze thermische afwijkingen hebben kunnen detecteren.

Vulkanen niet actief

Ze concluderen dat er zich een nieuwe onderzeese vulkaan bevindt in deze geïsoleerde regio van de Stille Oceaan. In die buurt waren tot nog toe zes vulkanen geteld, waarvan vier zich volledig onder water bevinden. De vulkanen zijn niet actief.

De puimsteenlaag zal nog gedurende enkele weken aan de oppervlakte drijven, terwijl ze gaandeweg erodeert. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content