Uitstoot zeescheepvaart moet met helft omlaag

13/04/18 om 19:52 - Bijgewerkt om 19:52

Bron: Belga

De uitstoot van broeikasgassen door de wereldwijde zeescheepvaart moet in 2050 met minstens 50 procent zijn gedaald ten opzichte van 2008. Dat is de uitkomst van langdurige onderhandelingen bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen, onderdeel van de Verenigde Naties.

Uitstoot zeescheepvaart moet met helft omlaag

© AFP

Het akkoord werd gesteund door afgevaardigden van 173 landen, waaronder België. De Verenigde Staten, Rusland en Saudi-Arabië stemden tegen. Verder werd onder meer afgesproken dat meer energiezuinige nieuwe schepen gebouwd zullen worden.

De scheepvaart was de enige industrie die geen deel uitmaakte van het klimaatakkoord van Parijs, maar is wel een belangrijke bron van uitstoot. Veel schepen gebruiken zware stookolie, wat tot een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen behoort.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer noemt het een belangrijk akkoord. 'Het was tijd om ook voor het waterverkeer doelstellingen op te leggen. Wij hebben de lat altijd al hoog gelegd. Ik ben blij dat de landen van de IMO ons daarin gevolgd zijn. Onze Belgische reders zijn trouwens 'leaders by example' bij het verminderen van de CO2-uitstoot. Zij zullen hun expertise delen met de andere landen om ervoor te zorgen dat ook zij minder CO2-uitstoten.'

Onze partners