De laatste in het wild levende Arabische oryx zou in 1972 neergeschoten zijn. Het einde voor deze antilopesoort? Toch niet. Natuurbeschermers fokten met de laatste in gevangenschap levende dieren. En met succes. Vandaag zouden er opnieuw een duizendtal Arabische oryxen in het wild grazen.

"De Arabische oryx, die op het randje van uitsterven stond, terugbrengen is een enorme prestatie en een echt succesverhaal als het gaat om het behoud van dieren," stelt expert Razan Khalifa Al Mubarak. "We hopen dit nog vele malen te herhalen voor andere bedreigde dieren."

De Arabische oryx draagt ondertussen ook niet langer meer het label van "uitgestorven in het wild" maar enkel van "bedreigde diersoort".

Terwijl de Arabische oryx terug is van weggeweest, ziet het er voor andere diersoorten minder rooskleurig uit. Zo zijn 19 amfibiesoorten toegevoegd aan de "Rode lijst" van de International Union for Conservation of Nature. (IUCN)

De laatste in het wild levende Arabische oryx zou in 1972 neergeschoten zijn. Het einde voor deze antilopesoort? Toch niet. Natuurbeschermers fokten met de laatste in gevangenschap levende dieren. En met succes. Vandaag zouden er opnieuw een duizendtal Arabische oryxen in het wild grazen. "De Arabische oryx, die op het randje van uitsterven stond, terugbrengen is een enorme prestatie en een echt succesverhaal als het gaat om het behoud van dieren," stelt expert Razan Khalifa Al Mubarak. "We hopen dit nog vele malen te herhalen voor andere bedreigde dieren." De Arabische oryx draagt ondertussen ook niet langer meer het label van "uitgestorven in het wild" maar enkel van "bedreigde diersoort". Terwijl de Arabische oryx terug is van weggeweest, ziet het er voor andere diersoorten minder rooskleurig uit. Zo zijn 19 amfibiesoorten toegevoegd aan de "Rode lijst" van de International Union for Conservation of Nature. (IUCN)