Bij de eruptie is zwaveldioxide vrijgekomen, waarvan de concentratie momenteel stijgt. Dat deelde een woordvoerster van de IJslandse crisiscel mee. "Daarom hebben we mensen met astma en andere ziektes gevraagd binnen te blijven". Het gaat om verschillende dorpen met enkele honderden inwoners. "De mensen kunnen gevoelige ogen en keelpijn krijgen".

Volgens mediaberichten strekt de gasgeur zich uit tot het noorden van Zweden en Noorwegen. "Die kan daar ook te ruiken zijn, maar dan in afgezwakte vorm", aldus de woordvoerster.

De Bárdarbunga borrelt al sinds midden augustus en is al twee keer uitgebarsten. Het aantal aardbevingen is de laatste tijd wel verminderd, maar niet hun kracht. Donderdag was er een beving met een magnitude van 5,3. (Belga/TE)

Bij de eruptie is zwaveldioxide vrijgekomen, waarvan de concentratie momenteel stijgt. Dat deelde een woordvoerster van de IJslandse crisiscel mee. "Daarom hebben we mensen met astma en andere ziektes gevraagd binnen te blijven". Het gaat om verschillende dorpen met enkele honderden inwoners. "De mensen kunnen gevoelige ogen en keelpijn krijgen". Volgens mediaberichten strekt de gasgeur zich uit tot het noorden van Zweden en Noorwegen. "Die kan daar ook te ruiken zijn, maar dan in afgezwakte vorm", aldus de woordvoerster. De Bárdarbunga borrelt al sinds midden augustus en is al twee keer uitgebarsten. Het aantal aardbevingen is de laatste tijd wel verminderd, maar niet hun kracht. Donderdag was er een beving met een magnitude van 5,3. (Belga/TE)