In de Molenbeek en de Grotevijversbeek zijn waarden van acrylnitril aangetroffen die schadelijke effecten en vissterfte kunnen veroorzaken. Op de Zeeschelde overschreed de concentratie acrylnitril die waarde niet, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij. Er werden nergens dode vissen aangetroffen.

De toxische stoffen kunnen een impact hebben op de ecologie van de Zeeschelde en kleinere waterlopen in het getroffen gebied, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij, die het effect van de treinramp op het watersysteem opvolgt.

"Op geen van de reeds geanalyseerde monsters op de Zeeschelde (tussen Dendermonde en Melle) overschreed de concentratie acrylnitril de waarde vanaf dewelke deze stof vissterftes kan veroorzaken. Die waarden werden wel overschreden in de Molenbeek op maandag en in de Grotevijversbeek op maandag en dinsdag. De VMM trof daar wel geen dode vissen aan."

In de Molenbeek werd maandag 98 mg/liter acrylnitril gemeten, terwijl er vanaf 10 mg/liter schadelijke effecten en mogelijkheid tot vissterfte is. Dinsdag ging het om 135 mg/liter acrylnitril in de Grotevijversbeek. De kwaliteit van deze waterlopen wordt de komende dagen en weken nauwgezet opgevolgd, zegt de VMM.

Visverbod

Door het bluswater met schepen af te voeren is erger voorkomen, zegt woordvoerder Bart Van Besien van de Vlaamse Milieumaatschappij. "In de Grotevijversbeek is wel bluswater terechtgekomen. Het is dus niet verwonderlijk dat daar hoge waarden vastgesteld zijn. De waarden acrylnitril zouden op zich alarmerend zijn, maar er is geen vissterfte waargenomen. Het is mogelijk dat de vissen weggevlucht zijn of dat er toevallig weinig vissen in de omgeving waren. In de Molenbeek zijn de waarden te verklaren omdat de rioolwaterzuiveringsinstallatie die daar zit een deel van het water heeft moeten lozen. Die overschrijding heeft zich dinsdag niet meer herhaald."

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft een visverbod afgekondigd voor de Zeeschelde, tussen de tijsluis van Merelbeke en de monding van de Dender. (Belga/AVE)

In de Molenbeek en de Grotevijversbeek zijn waarden van acrylnitril aangetroffen die schadelijke effecten en vissterfte kunnen veroorzaken. Op de Zeeschelde overschreed de concentratie acrylnitril die waarde niet, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij. Er werden nergens dode vissen aangetroffen. De toxische stoffen kunnen een impact hebben op de ecologie van de Zeeschelde en kleinere waterlopen in het getroffen gebied, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij, die het effect van de treinramp op het watersysteem opvolgt. "Op geen van de reeds geanalyseerde monsters op de Zeeschelde (tussen Dendermonde en Melle) overschreed de concentratie acrylnitril de waarde vanaf dewelke deze stof vissterftes kan veroorzaken. Die waarden werden wel overschreden in de Molenbeek op maandag en in de Grotevijversbeek op maandag en dinsdag. De VMM trof daar wel geen dode vissen aan." In de Molenbeek werd maandag 98 mg/liter acrylnitril gemeten, terwijl er vanaf 10 mg/liter schadelijke effecten en mogelijkheid tot vissterfte is. Dinsdag ging het om 135 mg/liter acrylnitril in de Grotevijversbeek. De kwaliteit van deze waterlopen wordt de komende dagen en weken nauwgezet opgevolgd, zegt de VMM. VisverbodDoor het bluswater met schepen af te voeren is erger voorkomen, zegt woordvoerder Bart Van Besien van de Vlaamse Milieumaatschappij. "In de Grotevijversbeek is wel bluswater terechtgekomen. Het is dus niet verwonderlijk dat daar hoge waarden vastgesteld zijn. De waarden acrylnitril zouden op zich alarmerend zijn, maar er is geen vissterfte waargenomen. Het is mogelijk dat de vissen weggevlucht zijn of dat er toevallig weinig vissen in de omgeving waren. In de Molenbeek zijn de waarden te verklaren omdat de rioolwaterzuiveringsinstallatie die daar zit een deel van het water heeft moeten lozen. Die overschrijding heeft zich dinsdag niet meer herhaald." Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft een visverbod afgekondigd voor de Zeeschelde, tussen de tijsluis van Merelbeke en de monding van de Dender. (Belga/AVE)