Deze week in Knack magazine: 50 tips voor een milieubewuster bestaan.

1. Hoe draagt u bij tot een duurzame samenleving? Erover communiceren op tv zal wel de grootste impact hebben, maar in mijn dagelijkse leven doe ik ook ontelbare dingen: van isoleren via zuiniger omgaan met consumptiegoederen en lokale producten kopen, tot meedoen met de campagne 'Veertig dagen zonder vlees'. Ik gruwel ook van plastic. En in de douche gebruik ik een stuk zeep en geen douchegel, omdat die voor tachtig procent uit water bestaat.

2. Wat zou u nog beter kunnen doen? Mijn mobiliteit zou duurzamer kunnen. Naar het werk fietsen kan niet, want ik ben rugpatiënte. En openbaar vervoer is met mijn onregelmatige uren ook geen optie. Ter compensatie heb ik wel een zuinige wagen en een ecologische rijstijl. Vroeger had ik nogal een zware voet, nu sta ik op de rem voor het klimaat.

3. Waaraan ergert u zich bij anderen? Dat mensen nog altijd flessenwater kopen. Wat is er mis met leidingwater? Onlangs bestelde ik op restaurant plat water, omdat in spuitwater CO2 zit. Komen ze aanzetten met Noors water, in iets wat eruitziet als een parfumfles! Waar is dat goed voor, water dat van zo ver komt?

4. Waar en hoe kan de overheid helpen bij de uitbouw van een duurzame samenleving? Mensen belonen die energieonafhankelijk leven, en dus het netwerk niet belasten. Dat is voor mij het ideaal: iedereen op zijn eigen, zelfvoorzienende energie-eilandje. Dat kan je eigen huis zijn, maar ook je straat of wijk. Technisch kan dat perfect, daar zijn voorbeelden genoeg van in het buitenland.

5. Bent u bereid om meer te betalen voor een 'groen' product?

Dat doe ik, maar ik heb wel een probleem met dat principe. Eigenlijk zou men producten moeten valideren die het milieu sparen.

1. Hoe draagt u bij tot een duurzame samenleving? Erover communiceren op tv zal wel de grootste impact hebben, maar in mijn dagelijkse leven doe ik ook ontelbare dingen: van isoleren via zuiniger omgaan met consumptiegoederen en lokale producten kopen, tot meedoen met de campagne 'Veertig dagen zonder vlees'. Ik gruwel ook van plastic. En in de douche gebruik ik een stuk zeep en geen douchegel, omdat die voor tachtig procent uit water bestaat. 2. Wat zou u nog beter kunnen doen? Mijn mobiliteit zou duurzamer kunnen. Naar het werk fietsen kan niet, want ik ben rugpatiënte. En openbaar vervoer is met mijn onregelmatige uren ook geen optie. Ter compensatie heb ik wel een zuinige wagen en een ecologische rijstijl. Vroeger had ik nogal een zware voet, nu sta ik op de rem voor het klimaat. 3. Waaraan ergert u zich bij anderen? Dat mensen nog altijd flessenwater kopen. Wat is er mis met leidingwater? Onlangs bestelde ik op restaurant plat water, omdat in spuitwater CO2 zit. Komen ze aanzetten met Noors water, in iets wat eruitziet als een parfumfles! Waar is dat goed voor, water dat van zo ver komt? 4. Waar en hoe kan de overheid helpen bij de uitbouw van een duurzame samenleving? Mensen belonen die energieonafhankelijk leven, en dus het netwerk niet belasten. Dat is voor mij het ideaal: iedereen op zijn eigen, zelfvoorzienende energie-eilandje. Dat kan je eigen huis zijn, maar ook je straat of wijk. Technisch kan dat perfect, daar zijn voorbeelden genoeg van in het buitenland. 5. Bent u bereid om meer te betalen voor een 'groen' product? Dat doe ik, maar ik heb wel een probleem met dat principe. Eigenlijk zou men producten moeten valideren die het milieu sparen.