Deze week in Knack magazine: 50 tips voor een milieubewuster bestaan.

1. Hoe draagt u bij tot een duurzame samenleving?

Door te letten op kleine dingen die het verschil maken. Dat gaat van correct afval sorteren tot navulverpakkingen kopen. Ook durf ik in de supermarkt overbodig plastic te verwijderen, wanneer ik bijvoorbeeld een karton melk koop, in de hoop dat de supermarkt dan beseft dat je niet moet oververpakken. Ik ben vader en vind het belangrijk om mijn kinderen aandacht voor zulke dingen mee te geven.

2. Wat zou u nog beter kunnen doen?

Ik gebruik mijn auto te veel. Het is een automatisme om die van stal te halen. Vaak had ik net zo goed met de trein kunnen gaan.

3. Waaraan ergert u zich bij anderen?

Zwerfvuil. Test-Aankoop is gevestigd in Sint-Gillis, net achter Brussel-Zuid. In die buurt durven mensen hun huisvuil gewoon uit de auto te kieperen. Verschrikkelijk. En vuil trekt vuil aan, merk ik.

4. Waar en hoe kan de overheid helpen bij de uitbouw van een duurzame samenleving? De labels kunnen beter. Consumenten zouden moeten kunnen aflezen hoe milieuvriendelijk het product dat ze kopen werkelijk is.

5. Bent u bereid om meer te betalen voor een 'groen' product?

Ja. Maar hoeveel meer: dát is eigenlijk een interessantere vraag. We moeten als samenleving nadenken over wat een eerlijke prijs is, wat het bedrag is waarvoor een product op een milieuvriendelijke en ethisch ordentelijke manier tot stand kan komen.

1. Hoe draagt u bij tot een duurzame samenleving? Door te letten op kleine dingen die het verschil maken. Dat gaat van correct afval sorteren tot navulverpakkingen kopen. Ook durf ik in de supermarkt overbodig plastic te verwijderen, wanneer ik bijvoorbeeld een karton melk koop, in de hoop dat de supermarkt dan beseft dat je niet moet oververpakken. Ik ben vader en vind het belangrijk om mijn kinderen aandacht voor zulke dingen mee te geven. 2. Wat zou u nog beter kunnen doen? Ik gebruik mijn auto te veel. Het is een automatisme om die van stal te halen. Vaak had ik net zo goed met de trein kunnen gaan. 3. Waaraan ergert u zich bij anderen? Zwerfvuil. Test-Aankoop is gevestigd in Sint-Gillis, net achter Brussel-Zuid. In die buurt durven mensen hun huisvuil gewoon uit de auto te kieperen. Verschrikkelijk. En vuil trekt vuil aan, merk ik. 4. Waar en hoe kan de overheid helpen bij de uitbouw van een duurzame samenleving? De labels kunnen beter. Consumenten zouden moeten kunnen aflezen hoe milieuvriendelijk het product dat ze kopen werkelijk is. 5. Bent u bereid om meer te betalen voor een 'groen' product? Ja. Maar hoeveel meer: dát is eigenlijk een interessantere vraag. We moeten als samenleving nadenken over wat een eerlijke prijs is, wat het bedrag is waarvoor een product op een milieuvriendelijke en ethisch ordentelijke manier tot stand kan komen.