Deze week in Knack magazine: 50 tips voor een milieubewuster bestaan.

1. Hoe draagt u bij tot een duurzame samenleving?
Door te letten op kleine, dagdagelijkse dingen. Ik sta niet overdreven lang onder de douche, koop zo weinig mogelijk niet-recycleerbare verpakkingen en probeer zoveel als ik kan de auto te ruilen voor de fiets. Ik wil zo weinig mogelijk verspillen, dat is eigenlijk de samenvatting. Ik eet ook bewust minder vlees.

2. Wat zou u nog beter kunnen doen?
Sinds ik op een appartement woon, komt composteren er niet meer van. Er staat een groene bak in de kelder, maar voor elke bananenschil naar beneden hollen, is er meestal niet bij. Die bananenschil belandt nu bij het restafval.

3. Waaraan ergert u zich bij anderen?
Wie voor 100 meter de wagen neemt, vertoont onverantwoord gedrag.

4. Waar en hoe kan de overheid helpen bij de uitbouw van een duurzame samenleving?
Zelfs mensen die beseffen dat er een milieuprobleem is, denken: och, wat is mijn kleine, individuele inspanning echt waard? Welk verschil maak ik? Daarom is het beleid zo ongelooflijk belangrijk. De overheid kan het gedrag van de hele maatschappij sturen, bijvoorbeeld door vervuiling te belasten en ecologische maatregelen te belonen.

5. Bent u bereid om meer te betalen voor een 'groen' product?
Ja. Maar mijn biogroenten koop ik eigenlijk uit gezondheidsoverwegingen. Of ze ook beter zijn voor het milieu weet ik niet. Dat is voor mij als consument moeilijk te controleren.

1. Hoe draagt u bij tot een duurzame samenleving? Door te letten op kleine, dagdagelijkse dingen. Ik sta niet overdreven lang onder de douche, koop zo weinig mogelijk niet-recycleerbare verpakkingen en probeer zoveel als ik kan de auto te ruilen voor de fiets. Ik wil zo weinig mogelijk verspillen, dat is eigenlijk de samenvatting. Ik eet ook bewust minder vlees. 2. Wat zou u nog beter kunnen doen? Sinds ik op een appartement woon, komt composteren er niet meer van. Er staat een groene bak in de kelder, maar voor elke bananenschil naar beneden hollen, is er meestal niet bij. Die bananenschil belandt nu bij het restafval. 3. Waaraan ergert u zich bij anderen? Wie voor 100 meter de wagen neemt, vertoont onverantwoord gedrag. 4. Waar en hoe kan de overheid helpen bij de uitbouw van een duurzame samenleving? Zelfs mensen die beseffen dat er een milieuprobleem is, denken: och, wat is mijn kleine, individuele inspanning echt waard? Welk verschil maak ik? Daarom is het beleid zo ongelooflijk belangrijk. De overheid kan het gedrag van de hele maatschappij sturen, bijvoorbeeld door vervuiling te belasten en ecologische maatregelen te belonen. 5. Bent u bereid om meer te betalen voor een 'groen' product? Ja. Maar mijn biogroenten koop ik eigenlijk uit gezondheidsoverwegingen. Of ze ook beter zijn voor het milieu weet ik niet. Dat is voor mij als consument moeilijk te controleren.