Het oosten van China kreunt onder een hittegolf. De staatsmedia melden dat het Chinees meteorologisch bureau (CMA) voor het eerst het hoogste alarmniveau heeft afgekondigd in zeven provincies. De inwoners krijgen de raad om binnen te blijven.

40.6 graden Celsius

Shanghai beleeft de heetste julimaand sinds het begin van de metingen, 140 jaar geleden. De maximumtemperaturen zijn er de voorbije 24 dagen niet onder de 35 graden geweest. Met 40,6 graden werd ook de hoogste temperatuur ooit in de gemeten in de metropool.

Een derde van China heeft momenteel met een hittegolf te maken. Een groot deel van het land dreigt ook door ernstige droogte te worden getroffen.

Hevige moessonregens in Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië kampt daarentegen met aanhoudende hevige moessonregens die heel wat overstromingen en aardverschuivingen hebben veroorzaakt, waarbij minstens twintig mensen omkwamen. In het oosten van Myanmar moesten meer dan 25.000 mensen hun huizen verlaten. Dat blijkt uit cijfers van de verschillende lokale autoriteiten.

Zes mensen kwamen om bij overstromingen in het noordwesten van Vietnam, terwijl sinds vorige week 13 mensen omkwamen in de Indonesische stad Ambon en de provincie Gorontalo. Een persoon stierf bij een aardverschuiving in Chiang Rai, op 700 kilometer ten noorden van Bangkok.

In Ambon zoeken reddingswerkers nog naar vijf mensen die vermist zijn sinds de overstromingen en aardverschuivingen, waarbij negen mensen omkwamen.

In het oosten van Myanmar, in de deelstaat Karen, zijn meer dan 25.000 mensen geëvacueerd door de overstromingen, aldus een lokale functionaris. In de staat Mon gaat het om een duizendtal geëvacueerden.

Handel tussen Thailand en Myanmar is moeilijk

Door het slechte weer en aardverschuivingen is het heel moeilijk bepaalde gebieden te bereiken. De Vietnamese autoriteiten schatten de schade op 5 miljoen dollar (3,76 miljoen euro). Meer dan 200 huizen en 3.700 hectare rijst- en groentevelden zijn vernield.

De brug tussen Thailand en Myanmar over de Moei-rivier is gesloten voor handel. In de stad Mae Sot viel immers 191 millimeter neerslag, een record. De Moei trad buiten zijn oevers en zette Mae Sot, op 390 kilometer ten noordwesten van Bangkok, en het Myanmarese Myawadi onder water. De grensovergang is belangrijk voor de handel tussen Thailand en Myanmar. Het dagelijkse volume omvat 9,6 miljoen dollar aan goederen. (Belga/AVE)

Het oosten van China kreunt onder een hittegolf. De staatsmedia melden dat het Chinees meteorologisch bureau (CMA) voor het eerst het hoogste alarmniveau heeft afgekondigd in zeven provincies. De inwoners krijgen de raad om binnen te blijven. 40.6 graden Celsius Shanghai beleeft de heetste julimaand sinds het begin van de metingen, 140 jaar geleden. De maximumtemperaturen zijn er de voorbije 24 dagen niet onder de 35 graden geweest. Met 40,6 graden werd ook de hoogste temperatuur ooit in de gemeten in de metropool. Een derde van China heeft momenteel met een hittegolf te maken. Een groot deel van het land dreigt ook door ernstige droogte te worden getroffen.Hevige moessonregens in Zuidoost-AziëZuidoost-Azië kampt daarentegen met aanhoudende hevige moessonregens die heel wat overstromingen en aardverschuivingen hebben veroorzaakt, waarbij minstens twintig mensen omkwamen. In het oosten van Myanmar moesten meer dan 25.000 mensen hun huizen verlaten. Dat blijkt uit cijfers van de verschillende lokale autoriteiten. Zes mensen kwamen om bij overstromingen in het noordwesten van Vietnam, terwijl sinds vorige week 13 mensen omkwamen in de Indonesische stad Ambon en de provincie Gorontalo. Een persoon stierf bij een aardverschuiving in Chiang Rai, op 700 kilometer ten noorden van Bangkok. In Ambon zoeken reddingswerkers nog naar vijf mensen die vermist zijn sinds de overstromingen en aardverschuivingen, waarbij negen mensen omkwamen. In het oosten van Myanmar, in de deelstaat Karen, zijn meer dan 25.000 mensen geëvacueerd door de overstromingen, aldus een lokale functionaris. In de staat Mon gaat het om een duizendtal geëvacueerden. Handel tussen Thailand en Myanmar is moeilijkDoor het slechte weer en aardverschuivingen is het heel moeilijk bepaalde gebieden te bereiken. De Vietnamese autoriteiten schatten de schade op 5 miljoen dollar (3,76 miljoen euro). Meer dan 200 huizen en 3.700 hectare rijst- en groentevelden zijn vernield. De brug tussen Thailand en Myanmar over de Moei-rivier is gesloten voor handel. In de stad Mae Sot viel immers 191 millimeter neerslag, een record. De Moei trad buiten zijn oevers en zette Mae Sot, op 390 kilometer ten noordwesten van Bangkok, en het Myanmarese Myawadi onder water. De grensovergang is belangrijk voor de handel tussen Thailand en Myanmar. Het dagelijkse volume omvat 9,6 miljoen dollar aan goederen. (Belga/AVE)