'Temperatuur gaat spectaculair stijgen'

10/06/13 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Het gaat helemaal de verkeerde kant op met de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Energie Agentschap.

'Temperatuur gaat spectaculair stijgen'

© Reuters

Overheden moeten drastische maatregelen nemen om het eerder gestelde doel te bereiken van een temperatuurstijging van maximaal 2 graden. Dat doel is inmiddels ver uit het zicht geraakt, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport.

'Geen politieke prioriteit'

De uitstoot van het broeikasgas CO2 is in 2012 gestegen tot een recordhoogte van 31,6 gigaton (1 gigaton is 1 biljoen kilo). Volgens IEA-directeur Maria van der Hoeven "is klimaatverandering gedaald naar de laagste regionen van de politieke prioriteiten".

De weg waarop de wereld op dit moment zit, leidt eerder naar een stijging van de temperatuur met 3,6 tot 5,3 graden, aldus het IEA.

KolencentralesOm het tij te keren stelt het rapport maatregelen voor die er voor kunnen zorgen dat de uitstoot in 2020 aanzienlijk wordt verminderd. Zo moet onder meer de bouw en het gebruik van kolencentrales worden beperkt, en moeten er gerichte maatregelen worden getroffen voor de isolatie van gebouwen, fabrieken en transportmiddelen. (Belga/EE)

Onze partners