Tegen 2050 stijgt vraag naar water met 55 procent

Klimaatverandering: droogte © Reuters

Water zal in de komende tien jaar een van de belangrijkste onderwerpen zijn op de ontwikkelingsagenda, zeggen experts. Volgens schattingen hebben tussen 786 miljoen en 3,5 miljard mensen geen beschikking over kwalitatief goed drinkwater.

Volgens het laatste World Water Development Report (WWDR) zal de vraag naar water tegen 2050 met ongeveer 55 procent zijn toegenomen. Dat komt vooral door groeiend verbruik door de industrie (400 procent), thermische elektriciteitscentrales (140 procent) en huishoudelijk gebruik (130 procent). Ook de snelle verstedelijking verhoogt de druk op watervoorraden.

Grondwatervoorraden nemen af. Ongeveer 20 procent van de grondwaterlagen in de wereld heeft te maken met overexploitatie. Degradatie van draslanden beïnvloedt bovendien de capaciteit van ecosystemen om water te zuiveren. Het WWDR-rapport wijst er ook op dat de groeiende vraag naar energie waterbronnen verder zal uitputten. De vraag naar elektriciteit zal tegen 2035 met 70 procent gegroeid zijn. China en India zijn goed voor 50 procent van die groei.

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen verwachten experts dat watermanagement een belangrijke plaats zal innemen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). “De meeste VN-lidstaten zijn het erover eens dat watermanagement beter gecoördineerd moet worden”, zegt Amina Mohammed, de speciale VN-adviseur voor ontwikkelingsplanning na 2015. Wat volgens haar nodig is, is meer duidelijkheid over doelen waar alle lidstaten zich achter kunnen scharen.

Industrie versus landbouw

Andere waterexperts zeggen dat watermanagement in het verleden geen onderwerp was voor besluitvorming op hoog niveau, ondanks het feit dat het een integraal onderdeel van elk ontwikkelingsproces is. In de komende jaren zal de manier waarop de wereld water verbruikt, aanzienlijk veranderen, zegt Torngry Holmgren, directeur van het International Water Institute (SIWI) in Stockholm. “Traditioneel was de landbouw de grootste waterverbruiker, maar in de nabije toekomst zal dat de industrie zijn.”

Iedereen wil meer van alles, meer huizen, meer auto’s én meer water

Kandeh Yumkellah

In veel ontwikkelingslanden klimmen mensen op vanuit armoede naar de middenklasse, waardoor ze ook meer energie gaan verbruiken en zo de druk verhogen op de beperkte watervoorraden. De statistieken over deze demografische verandering zijn verbazingwekkend, zegt Kandeh Yumkellah, verantwoordelijk voor het project Sustainable Energy for All (SE4ALL) bij de Verenigde Naties.

Yumkella zegt dat tegen 2050, 3 miljard mensen armoede overwonnen hebben en dat 60 procent van de wereldbevolking in steden zal wonen. “Iedereen wil meer van alles, meer huizen, meer auto’s en meer water. En we spreken over een wereld waar de temperatuur naar schatting 2 tot 3 graden, of misschien meer, zal stijgen.”

Overstromingen

Zuid-Azië, dat 1,7 miljard inwoners telt, waarvan 75 procent op het platteland woont, is een van de meest kwetsbare regio’s voor waterproblemen. Dat betekent dat er haast gemaakt moet worden met gecoördineerde en alomvattende plannen.

De situatie op Sri Lanka bijvoorbeeld laat zien hoe belangrijk watermanagement is. De klimaatverandering en slecht waterbeheer schaden de groeipotentie van het land. In de afgelopen tien jaar werden 9 miljoen mensen op een of andere manier slachtoffer van overstromingen. Dat is bijna helft van de bevolking van Sri Lanka. Buitensporige neerslag veroorzaakte ook voor ongeveer een miljard dollar schade, blijkt uit de laatste gegevens van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA).

Ironisch genoeg heeft het land tegelijk continu te kampen met watertekorten. Momenteel teistert een langdurige droogte 15 van de 25 districten. De belangrijke rijstoogst dreigt daardoor 17 procent lager uit te vallen.

Groeiende energiebehoefte

Ook India en China kampen met waterproblemen. Volgens CNA Analysis and Solutions, een onderzoeksbureau, leeft 53 van de Indiase bevolking in gebieden waar waterschaarste heerst. De vraag naar energie groeit sterk in het land en het kan niet altijd aan die vraag voldoen. De laatste grote energiecrisis was in 2012, toen 600 miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten.

Volgens China Water Risk, een non-profitorganisatie, zal de Chinese energiebehoefte tegen 2050 met 100 procent gegroeid zijn. Zestig procent van de grondwaterbronnen is nu al vervuild en de groeiende energiebehoefte zal de druk op watervoorraden nog vergroten. (IPS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content