Het idee komt overgewaaid uit de Nederlandse universiteitsstad Leiden. Volgens burgemeester Patrick De Klerck, die onlangs de vuilniszakken ontdekte via Nederlandse collega's, zijn die "meeuwenbestendig".

"De gele zakken bestaan uit lagen stevig plastic die in verschillende richtingen over elkaar heen liggen. Hierdoor kan een meeuw nog wel een gaatje pikken, maar een scheur in de zak trekken zou volgens de stad Leiden niet meer lukken", meent De Klerck.

Het systeem wordt nog niet meteen uitgerold in de badstad. Eerst komt er een intern proefproject met de technische dienst die enkele van die zakken zal vullen met normaal afval en die op verschillende plaatsen zal neerleggen.

Meeuwenoorlog

"Op deze manier kan de deugdelijkheid van deze gele zakken onderzocht worden. Stevigere afvalzakken kunnen mogelijk leiden tot een vermindering van het voedselaanbod en zo hopelijk ook tot een vermindering van de meeuwenpopulatie", aldus schepen van Leefmilieu Björn Prasse.

Blankenberge zoekt ook nog naar andere oplossingen om de meeuwenpopulatie terug te dringen, en is inmiddels de voorbereiding gestart voor de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers.

Verschillende kustgemeentes zijn al een tijdje verwikkeld in een heuse meeuwenoorlog. Maatregelen die genomen worden variëren van een telegeleide vos tot het inzetten van kleine helikopters. Ook het gebruik van een 'Hawkkite', een vlieger in de vorm van een havik, en voederbakken in zee komen in aanmerking om de meeuwenoverlast aan te pakken. (TE)

Het idee komt overgewaaid uit de Nederlandse universiteitsstad Leiden. Volgens burgemeester Patrick De Klerck, die onlangs de vuilniszakken ontdekte via Nederlandse collega's, zijn die "meeuwenbestendig". "De gele zakken bestaan uit lagen stevig plastic die in verschillende richtingen over elkaar heen liggen. Hierdoor kan een meeuw nog wel een gaatje pikken, maar een scheur in de zak trekken zou volgens de stad Leiden niet meer lukken", meent De Klerck.Het systeem wordt nog niet meteen uitgerold in de badstad. Eerst komt er een intern proefproject met de technische dienst die enkele van die zakken zal vullen met normaal afval en die op verschillende plaatsen zal neerleggen. Meeuwenoorlog"Op deze manier kan de deugdelijkheid van deze gele zakken onderzocht worden. Stevigere afvalzakken kunnen mogelijk leiden tot een vermindering van het voedselaanbod en zo hopelijk ook tot een vermindering van de meeuwenpopulatie", aldus schepen van Leefmilieu Björn Prasse.Blankenberge zoekt ook nog naar andere oplossingen om de meeuwenpopulatie terug te dringen, en is inmiddels de voorbereiding gestart voor de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers. Verschillende kustgemeentes zijn al een tijdje verwikkeld in een heuse meeuwenoorlog. Maatregelen die genomen worden variëren van een telegeleide vos tot het inzetten van kleine helikopters. Ook het gebruik van een 'Hawkkite', een vlieger in de vorm van een havik, en voederbakken in zee komen in aanmerking om de meeuwenoverlast aan te pakken. (TE)