‘Steenkool wordt belangrijkste energiebron’

© Reuters

Steenkool wordt tegen 2017 de voornaamste energiebron wereldwijd, stelt het Internationale Energieagentschap (IEA).

Steenkool zal de volgende jaren aan belang winnen in de globale energiemix. Meer zelfs, omwille van de “overvloedige voorraden en onverzadigbare vraag naar energie in de groeilanden” zal steenkool tegen 2017 olie op de hielen zitten als voornaamste energiebron wereldwijd en kan het binnen de tien jaar belangrijker worden dan olie. Dat stelt het Internationale Energieagentschap (IEA).

“Het aandeel van steenkool in de wereldwijde energiemix stijgt jaar na jaar. Indien er geen wijzigingen komen in het huidige beleid, zal steenkool binnen de volgende tien jaar olie inhalen”, aldus Maria van der Hoeven, de topvrouw van het IEA.

Broeikasgas

De steenkoolhausse is geen goed nieuws voor het milieu want steenkool is immers de massaenergie met de grootste uitstoot aan broeikasgassen. Maar steenkool wint razendsnel aan belang omwille van de energiezucht in India en vooral China.

Maar ook Europa heeft boter op het hoofd. Door de dalende vraag in de VS, gaat er meer Amerikaanse steenkool naar Europa, waar lage CO2-prijzen en hoge gasprijzen de competitiviteit van steenkool aanzwengelen voor de energieproductie. Die trend zit momenteel bijna op een piek, maar de Europese vraag naar steenkool zou tegen 2017 wel naar een niveau net boven 2011 dalen. En dat dankzij de toename aan hernieuwbare energie en de stillegging van oude steenkoolcentrales.

1,2 miljard ton steenkool extra tegen 2017

De vraag naar steenkool zal wel minder snel stijgen dan in het voorbije decennium. Maar tegen 2017 projecteert het IEA een globale consumptie van 4,32 miljard ton olie-equivalent tegen 4,40 miljard ton olie-equivalent voor olie zelf. In elke regio zal de vraag stijgen, uitgezonderd in de VS, waar gas steenkool uit de markt duwt. Tegen 2017 zal de wereld jaarlijks 1,2 miljard ton steenkool extra verbranden ten opzichte van vandaag, het equivalent van de huidige consumptie van de VS en Rusland samen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content