Steeds meer ongewenst bezoek uit het oerwoud

© AFP

Aan de vooravond van de allereerste Dag van de Wilde Natuur lijkt de grens tussen de natuurlijke habitat van roofdieren en menselijke activiteiten langzaam te vervagen. De luipaard die onlangs paniek zaaide in een Indiase stad is dus geen alleenstaand geval.

De gevaarlijke ontmoetingen tussen wilde dieren en de mens nemen toe. In de Noord-Indiase miljoenenstad Meerut zorgde een rondsluipende luipaard drie dagen lang voor paniek toen hij een ziekenhuis binnendrong. Het dier is sindsdien niet meer opgemerkt, maar uit voorzorg werden voor alle scholen en universiteiten politieagenten gepost. De gevlekte roofkat verwondde immers meerdere mensen.

Luipaard verslindt kind

In een dorp aan de grens met Nepal had de ontmoeting met een luipaard veel zwaardere gevolgen. Een driejarig meisje werd er verslonden door het roofdier. Het kind speelde op het erf voor het ouderlijk huis in het dorp Lauki Kalan in het noorden van het land, toen de luipaard haar aanviel. Restanten van het kind werden later in de jungle teruggevonden. Hetzelfde overkwam een vijfjarig jongetje, dat in Chhattisgarh door een luipaard werd meegesleurd.

Het dorpje Bijua in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh werd dan weer opgeschrikt door een Bengaalse tijger. Omdat de gestreepte kat de voorbije weken waarschijnlijk al tien volwassenen heeft gedood, bleven de scholen daar gesloten. Boswachters proberen de tijger met de hulp van olifanten, getrommel en schoten in de lucht terug naar de jungle te drijven. Maar de meeste mensen blijven toch maar binnen. “We komen enkel buiten in groep met 25 tot 30 mensen en gewapend met stokken”, aldus een dorpsbewoner.

Bevolking opleiden voor ontmoetingen met roofdieren

Volgens de jongste tellingen lopen er nog ongeveer 12.000 luipaarden en ongeveer 1.700 tijgers rond in India. “Hun natuurlijke prooien, de nijlgau (een grote antilopesoort) en wilde zwijnen, worden steeds meer door stropers bejaagd”, zegt milieuactiviste Belinda Wright. Die verkopen het vlees aan de lokale bevolking tegen veel goedkopere prijzen dan bijvoorbeeld schapenvlees.

Daarom trekken vooral luipaarden naar bewoonde gebieden om er zich te voeden met honden, geiten en kippen, aldus Wright. “Vaak lopen ze in de nacht verder de dorpen of steden binnen en raken de weg kwijt”.

Wright is van mening dat men beter de bevolking moet opleiden voor ontmoetingen met grote roofkatten. In de Sundarbans-mangrovebossen passen de mensen de regels al toe, met name zich terugtrekken, niet roepen, geen dreigende gebaren maken en de jachtopzieners verwittigen. Dat is al zeer succesvol gebleken. (Belga/TE)

3 maart is de eerste Internationale Dag van de Wilde Natuur. Een dag om de aandacht te trekken op de schoonheid van ’s werelds fauna en flora die aan sneltreinvaart verdwijnt. www.wildlifeday.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content