Spoelden de walvissen in Frankrijk vrijwillig aan?

Op het strand van Calais, in het noorden van Frankrijk, zijn maandagochtend tien walvissen gestrand. © EPA

De walvissen die strandden in het Franse Calais, hebben zich mogelijk vrijwillig laten aanspoelen. De dieren worden voor autopsie naar Luik gebracht.

Vier wetenschappers van de universiteit van Luik zijn afgereisd naar het strand van Calais in het noorden van Frankrijk waar maandagochtend tien walvissen waren gestrand. Zeven walvissen zijn omgekomen. De drie andere walvissen, een vrouwtje en twee jongen, werden met het opkomen van de getijden succesvol terug de zee ingestuurd.

De ploeg van walvisexpert Thierry Jauniaux van de faculteit diergeneeskunde van de universiteit van Luik heeft autopsies uitgevoerd op vier van de vissen. De drie andere dieren zullen naar Luik gebracht worden voor een onderzoek naar de oorzaak van hun aanspoelen aan land en de oorzaak van hun overlijden.

De dieren zijn vier meter lang en wegen ongeveer een ton. Aangenomen wordt dat ze tot dezelfde familie behoorden.

Dominant mannetje

Een mogelijke verklaring voor de massale stranding is dat de walvissen zich vrijwillig hebben laten aanspoelen na de dood van een dominant mannetje in de groep. Dat zegt Jacky Karpouzopoulos van het Centrum voor Onderzoek naar Marine Zoogdieren in La Rochelle.

‘De groep was op weg naar de Faeröer Eilanden op zoek naar voedsel en om te paren. Het kan zijn dat dit een vrijwillige stranding was, waarbij het dominante mannetje van de groep stierf in zee en de rest van de dieren zijn lichaam zijn gevolgd’, aldus de experte.

‘We zullen meer weten wanneer we een autopsie hebben uitgevoerd op het mannetje’, zegt Karpouzopoulos.

Het is niet duidelijk of de walvissen die terug in het water werden gezet, hun migratie naar het noorden zullen kunnen verderzetten zonder de rest van de groep aan hun zijde.

Walvissen kunnen om verschillende redenen aanspoelen. Mogelijk is ook de menselijke activiteit een oorzaak. Lawaai veroorzaakt door de scheepvaart en andere menselijke bronnen kunnen de dieren in een stresssituatie brengen en hen aanzetten te ‘vluchten richting kust’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content