Vorige week werd een lek in de pijpleiding in het Britse deel van de Noordzee ontdekt. Volgens het olieconcern zouden er al zo'n 1.300 vaten olie in zee gelekt zijn. Daarmee is het lek het grootste in Britse wateren in meer dan een decennium.

Vorige donderdag werd een poging ondernomen het lek te dichten, maar het lijkt er op dat een ontlastklep nog voor lekkage zorgt, aldus een woordvoerder. Volgens schattingen van Shell lekken er nu minder dan 5 vaten olie per dag de zee in. Ter vergelijking: bij de olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar liepen 4,9 miljoen vaten olie in de zee aan een maximumsnelheid van rond de 62.000 vaten per dag.

Vogels

Volgens milieuactivisten vormt de ruwe olie een ernstig risico voor de duizenden jonge vogels in het gebied, waaronder Papegaaiduikers en zeekoeten.

Een onbemand onderzeebootje ontdekte vorige week het lek nabij het productieplatform Gannet Alpha, op 180 kilometer van het Schotse Aberdeen, nadat een olieglans in het gebied was waargenomen. Shell heeft meteen de druk van de pijpleiding gehaald en neemt nu verdere maatregelen om de lekkage te isoleren.

Het Brits-Nederlandse concern heeft een schip in het gebied stand-by liggen dat indien nodig gelekte olie kan opruimen. "We blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden zowel aan het oppervlak als onder water", aldus nog de woordvoerder.

Tussen januari en april van dit jaar produceerde Gannet Alpha 13.500 vaten ruwe olie per dag. (Belga/TE)

Vorige week werd een lek in de pijpleiding in het Britse deel van de Noordzee ontdekt. Volgens het olieconcern zouden er al zo'n 1.300 vaten olie in zee gelekt zijn. Daarmee is het lek het grootste in Britse wateren in meer dan een decennium. Vorige donderdag werd een poging ondernomen het lek te dichten, maar het lijkt er op dat een ontlastklep nog voor lekkage zorgt, aldus een woordvoerder. Volgens schattingen van Shell lekken er nu minder dan 5 vaten olie per dag de zee in. Ter vergelijking: bij de olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar liepen 4,9 miljoen vaten olie in de zee aan een maximumsnelheid van rond de 62.000 vaten per dag. Vogels Volgens milieuactivisten vormt de ruwe olie een ernstig risico voor de duizenden jonge vogels in het gebied, waaronder Papegaaiduikers en zeekoeten. Een onbemand onderzeebootje ontdekte vorige week het lek nabij het productieplatform Gannet Alpha, op 180 kilometer van het Schotse Aberdeen, nadat een olieglans in het gebied was waargenomen. Shell heeft meteen de druk van de pijpleiding gehaald en neemt nu verdere maatregelen om de lekkage te isoleren. Het Brits-Nederlandse concern heeft een schip in het gebied stand-by liggen dat indien nodig gelekte olie kan opruimen. "We blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden zowel aan het oppervlak als onder water", aldus nog de woordvoerder. Tussen januari en april van dit jaar produceerde Gannet Alpha 13.500 vaten ruwe olie per dag. (Belga/TE)