Schotse onafhankelijkheid slecht nieuws voor klimaat

© Reuters

Als Schotland vandaag stemt voor onafhankelijkheid, dan is dat slecht nieuws voor de ontwikkeling van schone energieprojecten in de regio. De onzekerheid zal potentiële investeerders afschrikken, blijkt uit een analyse van Bloomberg New Energy Finance.

De enorme olie- en gasinkomsten spelen een cruciale rol in het Schotse onafhankelijkheidsvraagstuk, maar ook de ontwikkeling van schone energiebronnen hangt nauw samen met het referendum dat Schotland vandaag houdt. Schotland is aan een indrukwekkende uitbouw van schone energieprojecten bezig, maar na een ja-stem zouden complexe en harde onderhandelingen volgen tussen Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, die maanden of jaren kunnen aanhouden.

“Tijdens die periode van onderhandelingen over olie, energie en hernieuwbare bronnen maar ook over de munt, defensie en de nationale schuld, zullen investeerders in nieuwe energie zich niet zeker voelen over toekomstige projecten, en zullen beslissingen onvermijdelijk uitgesteld worden”, zegt Kieren Stopforth van Bloomberg New Energy Finance. “Dat uitstel kan hard aankomen voor projecten in het hele Verenigd Koninkrijk, maar de hardste effecten op lange termijn zijn voor Schotland, als het niet kan meedingen naar de steun onder de bestaande mechanismen.”

Dergelijke mechanismen, waarbij producenten bijvoorbeeld een gegarandeerde prijs voor hun stroom krijgen, maakten de bouw mogelijk van het Beatrice-windmolenpark voor de kust van Schotland, goed voor een investering van 2,6 miljard euro en een capaciteit van 664 megawatt.

Stap terug

“De absolutie prioriteit voor de Europese energiesector is een hogere mate van technische en economische integratie”, zegt Michael Liebreich, voorzitter van de adviserende raad van Bloomberg New Energy Finance. “Elke verandering die die integratie bedreigt, zeker als er een lange periode van onzekerheid mee gepaard gaat, is een stap in de verkeerde richting. Een ja-stem zal waarschijnlijk de rem zetten op de ontwikkeling van de Schotse schone energiesector.”

Schotland, dat een enorm potentieel heeft qua wind- en getijdenenergie en waterkracht, zet sterk in op hernieuwbare energiebronnen. Vorig jaar genereerde het land genoeg schone elektriciteit om aan bijna de helft van de eigen consumptie te voldoen, en de Schotse overheid wil dat cijfer tot 100 procent optrekken tegen 2020.

“Schotland is inderdaad een groot voorstander van hernieuwbare energie, en het zal op lange termijn heel wat nieuwe projecten krijgen, wat het resultaat van het referendum ook mag zijn. “, zegt Angus McCrone, analist bij Bloomberg. “Maar we vrezen dat in het geval van een ja-stem het momentum zal wegvallen als investeerders zich zorgen maken over de potentiele markt en de prijs die ze zullen krijgen voor de energie die hun projecten genereren. Eén investeerder, Infinis Energy, heeft al gezegd geen belissingen te zullen nemen over twee projecten in Schotland tot na het referendum, en tot de effecten ervan op het energiebeleid bekend zijn.” (IPS)

Partner Content