Astronomen en amateursterrenkijkers konden in Australië een ringvormige of annulaire zonsverduistering waarnemen. Uitstekend weer in het noorden van het continent maakte het voor vele kijklustigen mogelijk het spektakel aan de hemel te bewonderen. Populairste plaats van de liefhebbers was Tennant Creek, 1.000 kilometer ten zuiden van Darwin.

De gedeeltelijke fases van de zoneclips konden onder andere in Indonesië gezien worden. Op het noordelijk halfrond was de gebeurtenis niet te zien. Het ging om de eerste zonsverduistering van 2013. Een volgende (totale) zoneclips vindt in november plaats.

Vormen van zonsverduistering

Bij een zonsverduistering staat de Maan tussen Aarde en Zon. De schaduw van de Maan valt dan op delen van de Aarde. Daartoe moeten de Aarde, Maan en Zon zich op een lijn bevinden. Omdat de Maanbaan licht ellipsvormig is, vindt er niet elke maand een zonsverduistering plaats. Dit gebeurt enkel als de Nieuwe Maan de baan van de Aarde kruist.

Tot een ringvormige zonsverduistering komt het als de Maan op zijn baan relatief ver van de Aarde is verwijderd. Ze verschijnt dan kleiner als de Zon aan de hemel en kan ze niet volledig verbergen. Van een gedeeltelijke zonsverduistering spreken astronomen als de kernschaduw van de Maan aan de Aarde voorbijtrekt. De Zon is door de Maan gedeeltelijk aan het zicht onttrokken.

Een ringvormige zonsverduistering is buiten het centrale pad als verduistering te zien. (Belga/INM)

Bekijk de ringvormige zonsverduistering:

Astronomen en amateursterrenkijkers konden in Australië een ringvormige of annulaire zonsverduistering waarnemen. Uitstekend weer in het noorden van het continent maakte het voor vele kijklustigen mogelijk het spektakel aan de hemel te bewonderen. Populairste plaats van de liefhebbers was Tennant Creek, 1.000 kilometer ten zuiden van Darwin. De gedeeltelijke fases van de zoneclips konden onder andere in Indonesië gezien worden. Op het noordelijk halfrond was de gebeurtenis niet te zien. Het ging om de eerste zonsverduistering van 2013. Een volgende (totale) zoneclips vindt in november plaats. Vormen van zonsverduistering Bij een zonsverduistering staat de Maan tussen Aarde en Zon. De schaduw van de Maan valt dan op delen van de Aarde. Daartoe moeten de Aarde, Maan en Zon zich op een lijn bevinden. Omdat de Maanbaan licht ellipsvormig is, vindt er niet elke maand een zonsverduistering plaats. Dit gebeurt enkel als de Nieuwe Maan de baan van de Aarde kruist. Tot een ringvormige zonsverduistering komt het als de Maan op zijn baan relatief ver van de Aarde is verwijderd. Ze verschijnt dan kleiner als de Zon aan de hemel en kan ze niet volledig verbergen. Van een gedeeltelijke zonsverduistering spreken astronomen als de kernschaduw van de Maan aan de Aarde voorbijtrekt. De Zon is door de Maan gedeeltelijk aan het zicht onttrokken. Een ringvormige zonsverduistering is buiten het centrale pad als verduistering te zien. (Belga/INM)Bekijk de ringvormige zonsverduistering: