De populatie van rifhaaien in de Stille Oceaan is sterk verminderd. Dat is vooral het geval in gebieden die dichtbevolkt zijn, aldus een telling door een internationale groep wetenschappers, die gepubliceerd werd in de Verenigde Staten.

Het aantal haaien is tijdens de laatste drie decennia gedaald met 90 procent. Jaarlijks wordt een groot aantal haaien gedood door de mens. Zo worden haaienvinnen in Azië gezien als afrodisiacum en moeten er enorm veel haaien gevangen worden om aan de vraag te voldoen. Daarnaast worden veel haaien per ongeluk gevangen bij industriële visvangst of door hobbyvissers. Vooral oceaanhaaien worden afgeslacht.

Tot nu toe ontbraken de statistieken om de haaienpopulatie, zeker die van rifhaaien op grote schaal, te kunnen meten, aldus de auteurs van de studie die verscheen op de elektronische versie van het tijdschrift Conservation Biology.

Onderzoekers hebben tijdens een periode van zes jaar (2004-2010) onderzoek gevoerd rond 46 verschillende eilanden in de Stille Oceaan. (Belga/INM) Volg Planet Earth op Facebook

Een kijkje onder water:

De populatie van rifhaaien in de Stille Oceaan is sterk verminderd. Dat is vooral het geval in gebieden die dichtbevolkt zijn, aldus een telling door een internationale groep wetenschappers, die gepubliceerd werd in de Verenigde Staten. Het aantal haaien is tijdens de laatste drie decennia gedaald met 90 procent. Jaarlijks wordt een groot aantal haaien gedood door de mens. Zo worden haaienvinnen in Azië gezien als afrodisiacum en moeten er enorm veel haaien gevangen worden om aan de vraag te voldoen. Daarnaast worden veel haaien per ongeluk gevangen bij industriële visvangst of door hobbyvissers. Vooral oceaanhaaien worden afgeslacht. Tot nu toe ontbraken de statistieken om de haaienpopulatie, zeker die van rifhaaien op grote schaal, te kunnen meten, aldus de auteurs van de studie die verscheen op de elektronische versie van het tijdschrift Conservation Biology. Onderzoekers hebben tijdens een periode van zes jaar (2004-2010) onderzoek gevoerd rond 46 verschillende eilanden in de Stille Oceaan. (Belga/INM) Volg Planet Earth op Facebook Een kijkje onder water: