Katten die worden weggegeven of verkocht, moeten vanaf 1 september 2014 op voorhand worden gesteriliseerd. Enkel katten die bestemd zijn voor een erkende kwekerij of mensen in het buitenland, mogen nog zonder voorafgaande ingreep worden verhandeld. Dat blijkt uit een koninklijk besluit waarvoor de ministerraad vrijdag het licht op groen heeft gezet.

Zwerfkatten

Het aantal katten in ons land neemt jaarlijks met zes procent toe. Gevolg is een overbezetting in de dierenasielen en een verbreiding van het aantal zwerfkatten. Daardoor moeten steeds meer poezen een dodelijk spuitje krijgen.

Vorig jaar ging het om 12.000 van de 35.000 katten die in een asiel terecht kwamen, ofwel 2.000 meer dan in 2010. De toename van het aantal zwerfkatten verhoogt dan weer het risico op de verspreiding van besmettelijke ziekten. De bekendste zijn leukose, kattenaids en toxoplasmose.

Adoptie

Twee koninklijke besluiten moeten de cijfers naar beneden halen. Het eerste voorziet in een geleidelijke sterilisatie van alle huiskatten in ons land. Dat gebeurt in twee stappen. Een kat adopteren uit een asiel zal vanaf 1 september 2012 nog enkel kunnen indien ze gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd is. Tot 1 maart 2013 kan de adoptant met het asiel overeenkomen de sterilisatie door een arts naar keuze te laten uitvoeren.

Vanaf 1 september 2014 krijgt die maatregel uitbreiding naar kwekers en particulieren. Voor ze worden weggegeven of verkocht moeten alle katten dan een sterilisatie, identificatie en registratie ondergaan. De maatregel geldt niet voor poezen die naar een kwekerij of het buitenland verhuizen.

De woordvoerster van bevoegd minister Laurette Onkelinx preciseert dat iemand wiens kat thuis kittens krijgt en die wil bijhouden, niet verplicht is de dieren te steriliseren.

Contactpunt

Het tweede kb is gericht naar de gemeenten. Ze moeten voor een contactpunt zorgen waar inwoners zwerfkatten kunnen melden, zodat ze gevangen, gesteriliseerd en terug vrijgelaten kunnen worden, of desnoods een dodelijk spuitje krijgen.

Gemeenten moeten er voor zorgen dat de gesteriliseerde zwerfkatten gevoederd worden en ze beschutting hebben tegen extreme weersomstandigheden. De gemeenten zullen gegevens over hun zwerfkattenbeleid moeten bijhouden. (Belga/EE)

Katten die worden weggegeven of verkocht, moeten vanaf 1 september 2014 op voorhand worden gesteriliseerd. Enkel katten die bestemd zijn voor een erkende kwekerij of mensen in het buitenland, mogen nog zonder voorafgaande ingreep worden verhandeld. Dat blijkt uit een koninklijk besluit waarvoor de ministerraad vrijdag het licht op groen heeft gezet. Zwerfkatten Het aantal katten in ons land neemt jaarlijks met zes procent toe. Gevolg is een overbezetting in de dierenasielen en een verbreiding van het aantal zwerfkatten. Daardoor moeten steeds meer poezen een dodelijk spuitje krijgen. Vorig jaar ging het om 12.000 van de 35.000 katten die in een asiel terecht kwamen, ofwel 2.000 meer dan in 2010. De toename van het aantal zwerfkatten verhoogt dan weer het risico op de verspreiding van besmettelijke ziekten. De bekendste zijn leukose, kattenaids en toxoplasmose. Adoptie Twee koninklijke besluiten moeten de cijfers naar beneden halen. Het eerste voorziet in een geleidelijke sterilisatie van alle huiskatten in ons land. Dat gebeurt in twee stappen. Een kat adopteren uit een asiel zal vanaf 1 september 2012 nog enkel kunnen indien ze gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd is. Tot 1 maart 2013 kan de adoptant met het asiel overeenkomen de sterilisatie door een arts naar keuze te laten uitvoeren. Vanaf 1 september 2014 krijgt die maatregel uitbreiding naar kwekers en particulieren. Voor ze worden weggegeven of verkocht moeten alle katten dan een sterilisatie, identificatie en registratie ondergaan. De maatregel geldt niet voor poezen die naar een kwekerij of het buitenland verhuizen. De woordvoerster van bevoegd minister Laurette Onkelinx preciseert dat iemand wiens kat thuis kittens krijgt en die wil bijhouden, niet verplicht is de dieren te steriliseren. Contactpunt Het tweede kb is gericht naar de gemeenten. Ze moeten voor een contactpunt zorgen waar inwoners zwerfkatten kunnen melden, zodat ze gevangen, gesteriliseerd en terug vrijgelaten kunnen worden, of desnoods een dodelijk spuitje krijgen. Gemeenten moeten er voor zorgen dat de gesteriliseerde zwerfkatten gevoederd worden en ze beschutting hebben tegen extreme weersomstandigheden. De gemeenten zullen gegevens over hun zwerfkattenbeleid moeten bijhouden. (Belga/EE)