Normaal gezien begint het regenseizoen op de Caraïben in juni maar de hevige regenval van de afgelopen dagen zette straten blank en deed rivieren aanzwellen.

"Met de klimaatopwarming kan je deze dagen alles verwachten", zegt Shiraz Khan, de voorzitter van de Landbouwassociatie van Trinidad en Tobago (TTFA). Volgens hem verergert de situatie nog omdat veel mensen tijdens het droge seizoen het "groen vernietigd hebben", met name de waterpaden en het land van boeren.

Compensatie

Een gebrek aan onderhoud van de bestaande waterkanalen leidde al eerder tot problemen.

De overheid van Trinidad en Tobago heeft al compensatie moeten uitbetalen aan boeren die hun oogsten verloren zagen gaan door overstromingen. Nu kondigen ze een evaluatie van de situatie aan en verzekeren ook deze keer een snelle uitbetaling van de schadevergoeding. Volgens Khan lopen de verliezen voor sommige boeren op tot 100 procent.

Een ander probleem dat de overstromingen in de hand werken is de erosie van hellingen. Dat gebeurt voor bouwprojecten maar evengoed door de praktijken van slash and burn, waarbij de hellingen via hakken en verbranden worden vrijgemaakt van hun begroeiing ten voordele van landbouwgrond.

De overheid wil nu een ontwikkelingsplan introduceren dat de bouwprojecten van private en particuliere ontwikkelaars in kaart brengt en controleert. (IPS)

Normaal gezien begint het regenseizoen op de Caraïben in juni maar de hevige regenval van de afgelopen dagen zette straten blank en deed rivieren aanzwellen. "Met de klimaatopwarming kan je deze dagen alles verwachten", zegt Shiraz Khan, de voorzitter van de Landbouwassociatie van Trinidad en Tobago (TTFA). Volgens hem verergert de situatie nog omdat veel mensen tijdens het droge seizoen het "groen vernietigd hebben", met name de waterpaden en het land van boeren. Compensatie Een gebrek aan onderhoud van de bestaande waterkanalen leidde al eerder tot problemen. De overheid van Trinidad en Tobago heeft al compensatie moeten uitbetalen aan boeren die hun oogsten verloren zagen gaan door overstromingen. Nu kondigen ze een evaluatie van de situatie aan en verzekeren ook deze keer een snelle uitbetaling van de schadevergoeding. Volgens Khan lopen de verliezen voor sommige boeren op tot 100 procent. Een ander probleem dat de overstromingen in de hand werken is de erosie van hellingen. Dat gebeurt voor bouwprojecten maar evengoed door de praktijken van slash and burn, waarbij de hellingen via hakken en verbranden worden vrijgemaakt van hun begroeiing ten voordele van landbouwgrond. De overheid wil nu een ontwikkelingsplan introduceren dat de bouwprojecten van private en particuliere ontwikkelaars in kaart brengt en controleert. (IPS)