Onderzoekers aan Georgia Tech, het Instituut voor Technologie in de Amerikaanse staat Georgia, lanceerden waterdruppels op muggen, waarvan de resultaten opgenomen zijn met een hogesnelheidscamera.

Op de beelden is te zien hoe een mug met een druppel 'meerijdt' en zo de kracht vakkundig afbuigt. Ze vliegen ongeveer een duizendste van een seconde met de druppel mee. Daarna laten ze het water met behulp van hun vleugels gewoon van zich afglijden.

Ze hebben dat te danken aan de opmerkelijke structuur van hun skelet en hun gewicht van slechts 0,2 gram.

"Je zou denken dat een mug geen schijn van kans maakt. We verwachten dat een regendruppel op een mug net hetzelfde is als insecten die op je autovoorruit openspatten", vertelt David Hu aan de Amerikaanse radio-omroep NPR. Hu is assistent-professor aan Georgia Tech.

Moeilijk experiment

"Een mug raken met een waterdruppel bleek een zeer moeilijk experiment", zegt Hu. De wetenschappers lieten in een eerste fase kleine druppels vallen vanaf de derde verdieping van het universiteitsgebouw. Op de begane grond stond een container vol muggen. Hu: "Je kan je voorstellen dat die fase niet echt goed lukte. Het is net alsof je een heel moeilijk spelletje vogelpik speelt."

Nadien hernamen ze het experiment binnen de muren van de universiteit.

Harde landing

Muggen die heel dicht bij de grond vliegen, lopen wel meer risico. Als ze zich niet tijdig kunnen losmaken van de druppel, zorgen de wetten van de fysica voor een harde landing.

De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. (SDG)

Onderzoekers aan Georgia Tech, het Instituut voor Technologie in de Amerikaanse staat Georgia, lanceerden waterdruppels op muggen, waarvan de resultaten opgenomen zijn met een hogesnelheidscamera. Op de beelden is te zien hoe een mug met een druppel 'meerijdt' en zo de kracht vakkundig afbuigt. Ze vliegen ongeveer een duizendste van een seconde met de druppel mee. Daarna laten ze het water met behulp van hun vleugels gewoon van zich afglijden. Ze hebben dat te danken aan de opmerkelijke structuur van hun skelet en hun gewicht van slechts 0,2 gram. "Je zou denken dat een mug geen schijn van kans maakt. We verwachten dat een regendruppel op een mug net hetzelfde is als insecten die op je autovoorruit openspatten", vertelt David Hu aan de Amerikaanse radio-omroep NPR. Hu is assistent-professor aan Georgia Tech. Moeilijk experiment "Een mug raken met een waterdruppel bleek een zeer moeilijk experiment", zegt Hu. De wetenschappers lieten in een eerste fase kleine druppels vallen vanaf de derde verdieping van het universiteitsgebouw. Op de begane grond stond een container vol muggen. Hu: "Je kan je voorstellen dat die fase niet echt goed lukte. Het is net alsof je een heel moeilijk spelletje vogelpik speelt."Nadien hernamen ze het experiment binnen de muren van de universiteit. Harde landing Muggen die heel dicht bij de grond vliegen, lopen wel meer risico. Als ze zich niet tijdig kunnen losmaken van de druppel, zorgen de wetten van de fysica voor een harde landing. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. (SDG)