Johan Vande Lanotte, de minister bevoegd voor de Noordzee, start samen met staatssecretaris voor Leefmilieu Melchior Wathelet de campagne naar aanleiding van de internationale dag van de mariene biodiversiteit.

Het gezicht van de campagne is Gust Vandekust, een bedreigde platte oester. Hij zal wijzen op onze verantwoordelijkheid voor het welzijn van de diersoorten die in het water leven. In Wallonië is die taak weggelegd voor Suzette Lacrevette, een grijze garnaal.

Tips voor het welzijn van de Noordzee
Naast voor de hand liggende aanbevelingen, zoals verantwoorde vis eten, zijn er ook enkele verrassende. Zo wordt er gevraagd om geen zonnecrème met chemische uv-filters te gebruiken. Die kunnen immers het hormonale evenwicht van dieren verstoren als ze in het water terechtkomen.

De campagne vraagt ook om niet eender welke watersport te beoefenen. Jetskiën en waterskiën bijvoorbeeld, zijn schadelijk voor het ecosysteem. Kinderen wordt gevraagd om geen ballonnen op te laten bij een feestje. Als die in zee terechtkomen worden ze immers vaak aanzien als voedsel, wat zeedieren fataal kan worden.

Nog meer tips: - Koop alleen verantwoorde souvenirs en weiger alles wat van bedreigde soorten gemaakt is.

- Verstoor het kwetsbare ecosysteem van de duinen niet.

- Bouw niet mee aan 'afvaleilanden' in zee en gebruik zo weinig mogelijk plastic.

- Vang geen te kleine vissen anders kunnen ze zich niet meer voortplanten.

Alle tips en aanbevelingen zijn terug te vinden op www.waarisgust.be

Johan Vande Lanotte, de minister bevoegd voor de Noordzee, start samen met staatssecretaris voor Leefmilieu Melchior Wathelet de campagne naar aanleiding van de internationale dag van de mariene biodiversiteit. Het gezicht van de campagne is Gust Vandekust, een bedreigde platte oester. Hij zal wijzen op onze verantwoordelijkheid voor het welzijn van de diersoorten die in het water leven. In Wallonië is die taak weggelegd voor Suzette Lacrevette, een grijze garnaal. Tips voor het welzijn van de Noordzee Naast voor de hand liggende aanbevelingen, zoals verantwoorde vis eten, zijn er ook enkele verrassende. Zo wordt er gevraagd om geen zonnecrème met chemische uv-filters te gebruiken. Die kunnen immers het hormonale evenwicht van dieren verstoren als ze in het water terechtkomen. De campagne vraagt ook om niet eender welke watersport te beoefenen. Jetskiën en waterskiën bijvoorbeeld, zijn schadelijk voor het ecosysteem. Kinderen wordt gevraagd om geen ballonnen op te laten bij een feestje. Als die in zee terechtkomen worden ze immers vaak aanzien als voedsel, wat zeedieren fataal kan worden.Nog meer tips: - Koop alleen verantwoorde souvenirs en weiger alles wat van bedreigde soorten gemaakt is. - Verstoor het kwetsbare ecosysteem van de duinen niet. - Bouw niet mee aan 'afvaleilanden' in zee en gebruik zo weinig mogelijk plastic. - Vang geen te kleine vissen anders kunnen ze zich niet meer voortplanten.