Vorig jaar werden in Zuid-Afrika 668 neushoorns gedood. Maar dat record houdt waarschijnlijk niet lang stand: want het Zuid-Afrikaanse ministerie van Leefmilieu liet weten dat er dit jaar al 515 dieren gedood zijn.

De neushoorns zijn zowel in het wild als in beschermde reservaten het slachtoffer van stropers die het op hun hoorn gemunt hebben. Eerder deze week nog werden 24 hoorns in beslag genomen in Tsjechië. Ze waren onderweg naar Azië, waar de vraag naar de hoorns explodeert. Ze worden er gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde, met name in Vietnam en China.

Ook dode dieren in musea niet veilig

De hoorn van de neushoorn is meer dan zijn gewicht in goud waard. De exemplaren die in Tsjechië werden onderschept hadden een geschatte waarde van 5,1 miljoen euro. Dergelijke bedragen verleiden niet alleen dorpsbewoners in Zuid-Afrika om te graan stropen, maar hebben ook de interesse gewekt van de georganiseerde misdaad. Die zet grote middelen zoals helikopters in om de dieren op te sporen. Ondanks de inzet van het Zuid-Afrikaanse leger in onder meer het Kruger National Park worden daardoor elk jaar steeds meer dieren gedood.

Maar de stroperij beperkt zich niet tot de Zuid-Afrikaanse parken. Overal in Afrika en Azië is de neushoorn bedreigd, en zelfs dode dieren in musea zijn niet veilig. De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) heeft de Afrikaanse westelijke zwarte neushoorn officieel als 'uitgestorven' gecatalogeerd, van de Javaanse variant zijn amper vijftig exemplaren over. (IPS/AVE)

Vorig jaar werden in Zuid-Afrika 668 neushoorns gedood. Maar dat record houdt waarschijnlijk niet lang stand: want het Zuid-Afrikaanse ministerie van Leefmilieu liet weten dat er dit jaar al 515 dieren gedood zijn. De neushoorns zijn zowel in het wild als in beschermde reservaten het slachtoffer van stropers die het op hun hoorn gemunt hebben. Eerder deze week nog werden 24 hoorns in beslag genomen in Tsjechië. Ze waren onderweg naar Azië, waar de vraag naar de hoorns explodeert. Ze worden er gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde, met name in Vietnam en China. Ook dode dieren in musea niet veiligDe hoorn van de neushoorn is meer dan zijn gewicht in goud waard. De exemplaren die in Tsjechië werden onderschept hadden een geschatte waarde van 5,1 miljoen euro. Dergelijke bedragen verleiden niet alleen dorpsbewoners in Zuid-Afrika om te graan stropen, maar hebben ook de interesse gewekt van de georganiseerde misdaad. Die zet grote middelen zoals helikopters in om de dieren op te sporen. Ondanks de inzet van het Zuid-Afrikaanse leger in onder meer het Kruger National Park worden daardoor elk jaar steeds meer dieren gedood. Maar de stroperij beperkt zich niet tot de Zuid-Afrikaanse parken. Overal in Afrika en Azië is de neushoorn bedreigd, en zelfs dode dieren in musea zijn niet veilig. De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) heeft de Afrikaanse westelijke zwarte neushoorn officieel als 'uitgestorven' gecatalogeerd, van de Javaanse variant zijn amper vijftig exemplaren over. (IPS/AVE)