Rampjaar dreigt voor Belgische bijenhouders

Naast de abnormaal hoge sterfte van bijenkolonies bij het einde van de winter lijden de bijenkorven onder de weersomstandigheden.

De honingoogst in ons land zou in 2012 wel eens rampzalig kunnen zijn. Naast de abnormaal hoge sterfte van bijenkolonies bij het einde van de winter lijden de bijenkorven onder de weersomstandigheden. “De lenteoogst was rampzalig. We tellen een kwart tot een derde minder productie dan vorig jaar”, zegt Bernard Sabatier van het educatief imkercentrum van Seilles in de provincie Namen.

Honingproductie in vrije val

Het gaat om een algemeen fenomeen in België. De honingproductie is in vrije val. “De imkers hebben 30 tot 60 procent van hun bijenstallen verloren bij het einde van de winter. Dat is drie tot vier keer

meer dan twintig jaar geleden. Dat heeft een impact op de geproduceerde hoeveelheden.”

Door de weersomstandigheden vliegen de bijen niet uit de korven. “Ze zijn bezig met het omzetten van voedsel in warmte. Heel West-Europa is geraakt”, aldus nog de bijenhouder.

Ook zomeroogst in gevaar

Eind mei, begin juni werd de lenteoogst binnengehaald. De bijenhouders oogstten tot een derde minder honing dan de voorgaande jaren. De afwezigheid van de zon en de weinig zachte temperaturen zullen ook een negatief resultaat hebben op de zomeroogst.

“Zelfs met een uitzonderlijke maand augustus verandert er niets”, aldus Sabatier. Dan worden de bijen immers voorbereid op de winter.

Geen prijsverhogingSabatier werkt al veertig jaar in de bijenteelt. Hij verzekert nog nooit een rampzalig jaar zoals dit jaar gekend te hebben. De honingprijs stijgt niet. De klanten zullen echter niet allemaal bediend worden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content