Niet alleen mensen krijgen met bacteriële besmettingen te maken. Theofiel, de jonge potvis die begin 2012 dood op het strand van Knokke-Heist aanspoelde, blijkt te zijn gestorven aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.

Piet Cools van het Laboratorium voor Bacteriologisch Onderzoek aan de UGent onthult met zijn collega's in Veterinary Microbiology dat het dier besmet was met de bacterie Edwardsiella tarda, die symptomen verwant aan salmonella veroorzaakt.

Theofiel had meer dan 100 miljoen individuen van de bacterie in elke milliliter bloed, waardoor hij sterk verzwakt moet zijn geweest.

Het is de eerste keer dat de stranding van een walvis in verband kan worden gebracht met een bacteriële infectie, maar misschien is het iets wat wel vaker gebeurt.

Omdat de bacterie ook mensen kan besmetten, moet er voorzichtig worden omgesprongen met gestrande walvissen.

Niet alleen mensen krijgen met bacteriële besmettingen te maken. Theofiel, de jonge potvis die begin 2012 dood op het strand van Knokke-Heist aanspoelde, blijkt te zijn gestorven aan de gevolgen van een bloedvergiftiging. Piet Cools van het Laboratorium voor Bacteriologisch Onderzoek aan de UGent onthult met zijn collega's in Veterinary Microbiology dat het dier besmet was met de bacterie Edwardsiella tarda, die symptomen verwant aan salmonella veroorzaakt. Theofiel had meer dan 100 miljoen individuen van de bacterie in elke milliliter bloed, waardoor hij sterk verzwakt moet zijn geweest.Het is de eerste keer dat de stranding van een walvis in verband kan worden gebracht met een bacteriële infectie, maar misschien is het iets wat wel vaker gebeurt. Omdat de bacterie ook mensen kan besmetten, moet er voorzichtig worden omgesprongen met gestrande walvissen.