De expeditie is georganiseerd door twee ngo's en gaat van de Marshall-eilanden naar Japan. Tijdens hun reis varen ze door de 'Great Pacific Garbage Patch', een van de vijf grote drijvende afvalbergen. Onderweg onderzoeken ze de waterkwaliteit en de hoeveelheid plastic aanwezig in de oceaan. De resultaten zijn tot nu toe weinig rooskleurig.

Plastic oceanen
De onderzoekers omschrijven hun reis als 'varen door een synthetische soep'. "We vinden veel microdeeltjes plastic in het water", zei expeditieleider Marcus Eriksen aan CNN. "Telkens we onze netten uitwerpen, halen we een handvol plastic deeltjes boven." Eriksen voer ook al door de andere vier afvalbergen en besluit dat alle oceanen vol synthetische deeltjes zitten. "Overal waar je gaat, vind je plastic afval." Sommige onderzoekers schatten dat de hoeveelheid afval ondertussen honderd keer groter is dan 40 jaar geleden.

Ze doen ook onderzoek naar de impact van het afval en mogelijke chemische stoffen op het onderwaterleven. Ze zijn vooral benieuwd naar hoe lang het duurt voor krabben of mosselen om zich ergens te vestigen. Het is bovendien mogelijk dat bepaalde diertjes de plastic deeltjes gebruiken als vlot en zo andere continenten bereiken.

Moeilijk op te ruimen
"Om de plastic deeltjes op te ruimen hebben we een heel fijn net nodig. Dan vangen we echter ook jonge visjes mee op", zegt Miriam Goldstein, leider van een eerdere expeditie. "Per gram plastic die je uit de oceaan haalt, neem je een deel onderwaterleven mee." Om te vermijden dat pas geboren visjes mee uit zee gehaald worden, gebruiken de expeditieleden grovere netten. Die filteren echter niet de kleine deeltjes plastic.

De vrees bestaat dat sommige onderwaterorganismen zich zullen aanpassen aan het plastic en op die manier bestaande organismen vervangen. "De soorten die op plastic kunnen groeien, zijn vaak dezelfde als die op bijvoorbeeld golfbrekers." Die soorten zijn weinig divers, maar palmen vaak het voedsel in van de andere.

Dan maar preventie
Twee bedrijven die zich reeds bezighouden met eco-vriendelijke producten en verpakkingen pleiten voor meer verantwoordelijkheden voor de producent. "Als producent kan je je het niet veroorloven om geen plan te hebben voor het verbruik van je product van begin tot einde", meent Eriksen. Producten die biologisch afbreekbaar zijn, vormen een optie. "Er is geen plek voor nog meer plastic. Het zit reeds overal." (GM)

De expeditie is georganiseerd door twee ngo's en gaat van de Marshall-eilanden naar Japan. Tijdens hun reis varen ze door de 'Great Pacific Garbage Patch', een van de vijf grote drijvende afvalbergen. Onderweg onderzoeken ze de waterkwaliteit en de hoeveelheid plastic aanwezig in de oceaan. De resultaten zijn tot nu toe weinig rooskleurig. Plastic oceanen De onderzoekers omschrijven hun reis als 'varen door een synthetische soep'. "We vinden veel microdeeltjes plastic in het water", zei expeditieleider Marcus Eriksen aan CNN. "Telkens we onze netten uitwerpen, halen we een handvol plastic deeltjes boven." Eriksen voer ook al door de andere vier afvalbergen en besluit dat alle oceanen vol synthetische deeltjes zitten. "Overal waar je gaat, vind je plastic afval." Sommige onderzoekers schatten dat de hoeveelheid afval ondertussen honderd keer groter is dan 40 jaar geleden. Ze doen ook onderzoek naar de impact van het afval en mogelijke chemische stoffen op het onderwaterleven. Ze zijn vooral benieuwd naar hoe lang het duurt voor krabben of mosselen om zich ergens te vestigen. Het is bovendien mogelijk dat bepaalde diertjes de plastic deeltjes gebruiken als vlot en zo andere continenten bereiken. Moeilijk op te ruimen "Om de plastic deeltjes op te ruimen hebben we een heel fijn net nodig. Dan vangen we echter ook jonge visjes mee op", zegt Miriam Goldstein, leider van een eerdere expeditie. "Per gram plastic die je uit de oceaan haalt, neem je een deel onderwaterleven mee." Om te vermijden dat pas geboren visjes mee uit zee gehaald worden, gebruiken de expeditieleden grovere netten. Die filteren echter niet de kleine deeltjes plastic. De vrees bestaat dat sommige onderwaterorganismen zich zullen aanpassen aan het plastic en op die manier bestaande organismen vervangen. "De soorten die op plastic kunnen groeien, zijn vaak dezelfde als die op bijvoorbeeld golfbrekers." Die soorten zijn weinig divers, maar palmen vaak het voedsel in van de andere.Dan maar preventie Twee bedrijven die zich reeds bezighouden met eco-vriendelijke producten en verpakkingen pleiten voor meer verantwoordelijkheden voor de producent. "Als producent kan je je het niet veroorloven om geen plan te hebben voor het verbruik van je product van begin tot einde", meent Eriksen. Producten die biologisch afbreekbaar zijn, vormen een optie. "Er is geen plek voor nog meer plastic. Het zit reeds overal." (GM)