Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat maïswortels geluiden voortbrengen en reageren als diezelfde klanken op hen afgevuurd worden.

Volgens de wetenschappers wordt er vanuit de wortels van de maïsplant een soort 'geklik' geproduceerd. Dat geluid kan het menselijk gehoor niet waarnemen, maar wordt opgevangen door lasers.

Communicatie
De onderzoekers vuurden via luidsprekers op eenzelfde frequentie en tempo het 'geklik' op de wortels van de planten af, en ontdekten dat die naar het geluid toegroeiden. Wanneer het geluid werd stopgezet, produceerden de wortels opnieuw het 'geklik'.

De exacte functie van het geluid is niet bekend, maar professor Biologie Daniel Robert (Bristol University) denkt aan een vorm van communicatie tussen de wortels.

Gedrag aanpassen

Los van het Britse onderzoek, ontdekten Australische wetenschappers ook al dat peperplanten reageren op bepaalde geluiden. Evolutionair bioloog Monica Gagliano van de University of Western Australia, wijst erop dat de wetenschap in kaart bracht hoe planten reageren op licht of chemische stoffen produceren om zich te beschermen, maar dat nu voor het eerst is bewezen dat planten geluid maken en hun gedrag eraan aanpassen. (Belga/TE)

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat maïswortels geluiden voortbrengen en reageren als diezelfde klanken op hen afgevuurd worden. Volgens de wetenschappers wordt er vanuit de wortels van de maïsplant een soort 'geklik' geproduceerd. Dat geluid kan het menselijk gehoor niet waarnemen, maar wordt opgevangen door lasers.Communicatie De onderzoekers vuurden via luidsprekers op eenzelfde frequentie en tempo het 'geklik' op de wortels van de planten af, en ontdekten dat die naar het geluid toegroeiden. Wanneer het geluid werd stopgezet, produceerden de wortels opnieuw het 'geklik'. De exacte functie van het geluid is niet bekend, maar professor Biologie Daniel Robert (Bristol University) denkt aan een vorm van communicatie tussen de wortels. Gedrag aanpassenLos van het Britse onderzoek, ontdekten Australische wetenschappers ook al dat peperplanten reageren op bepaalde geluiden. Evolutionair bioloog Monica Gagliano van de University of Western Australia, wijst erop dat de wetenschap in kaart bracht hoe planten reageren op licht of chemische stoffen produceren om zich te beschermen, maar dat nu voor het eerst is bewezen dat planten geluid maken en hun gedrag eraan aanpassen. (Belga/TE)