Kunnen walvissen hun werkgever vervolgen voor slavernij? Op die curieuze vraag mag een rechtbank in San Diego antwoorden. De dierenrechtenorganisatie Peta heeft voor vijf walvissen werkzaam in het pretpark Seaworld immers dezelfde grondwettelijke bescherming opgeëist als voor mensen.

Slavernij

Tilikum, Katina, Corky, Kasatka en Ulises. Dat zijn de namen van de orka's in wier naam Peta naar de rechter stapte. De betrokkenen voeren ter vermaak van het publiek acrobatische hoogstandjes uit in de Seaworld-parken in Orlando en San Diego, maar volgens Peta komen hun opsluiting in watertanks en hun gedwongen performances neer op slavernij.

De organisatie wil dat de rechter erkent dat de walvissen "onderworpen zijn aan slavernij en/of onvrijwillige dienstbaarheid". Dat is in strijd met het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet.

Advocaat Jeff Kerr van Peta sprak op de eerste hoorzitting alvast van een "historische zaak". "Voor het eerst in de geschiedenis van onze natie hoorde een federale rechtbank argumenten over de vraag of dieren rechten hebben en onderworpen kunnen worden aan slavernij, simpelweg omdat ze geen mensen zijn", zo werd de advocaat geciteerd op de website van de Britse openbare omroep BBC.

Publiciteit

Seaworld doet de zaak af als een verspilling van tijd en geld vanwege een organisatie belust op publiciteit. De beklaagde wil dat de rechter de klacht onontvankelijk verklaart. "Orka's noch andere dieren waren inbegrepen toen de auteurs van onze grondwet 'we the people' schreven", betoogde advocaat Theodore Shaw. Hij waarschuwt voor chaos indien de rechtbank de grondwettelijke rechten van de Amerikanen zou uitbreiden naar dieren, bijvoorbeeld wat het gebruik van drugshonden door de politie betreft.

Ook rechter Jeffrey Miller vroeg zich luidop af of dieren vertegenwoordigd kunnen worden als klagers in een rechtszaak. Hij zal later een verdict vellen. (Belga/EE)

Kunnen walvissen hun werkgever vervolgen voor slavernij? Op die curieuze vraag mag een rechtbank in San Diego antwoorden. De dierenrechtenorganisatie Peta heeft voor vijf walvissen werkzaam in het pretpark Seaworld immers dezelfde grondwettelijke bescherming opgeëist als voor mensen. Slavernij Tilikum, Katina, Corky, Kasatka en Ulises. Dat zijn de namen van de orka's in wier naam Peta naar de rechter stapte. De betrokkenen voeren ter vermaak van het publiek acrobatische hoogstandjes uit in de Seaworld-parken in Orlando en San Diego, maar volgens Peta komen hun opsluiting in watertanks en hun gedwongen performances neer op slavernij. De organisatie wil dat de rechter erkent dat de walvissen "onderworpen zijn aan slavernij en/of onvrijwillige dienstbaarheid". Dat is in strijd met het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet. Advocaat Jeff Kerr van Peta sprak op de eerste hoorzitting alvast van een "historische zaak". "Voor het eerst in de geschiedenis van onze natie hoorde een federale rechtbank argumenten over de vraag of dieren rechten hebben en onderworpen kunnen worden aan slavernij, simpelweg omdat ze geen mensen zijn", zo werd de advocaat geciteerd op de website van de Britse openbare omroep BBC. Publiciteit Seaworld doet de zaak af als een verspilling van tijd en geld vanwege een organisatie belust op publiciteit. De beklaagde wil dat de rechter de klacht onontvankelijk verklaart. "Orka's noch andere dieren waren inbegrepen toen de auteurs van onze grondwet 'we the people' schreven", betoogde advocaat Theodore Shaw. Hij waarschuwt voor chaos indien de rechtbank de grondwettelijke rechten van de Amerikanen zou uitbreiden naar dieren, bijvoorbeeld wat het gebruik van drugshonden door de politie betreft. Ook rechter Jeffrey Miller vroeg zich luidop af of dieren vertegenwoordigd kunnen worden als klagers in een rechtszaak. Hij zal later een verdict vellen. (Belga/EE)