De orkaan wordt in categorie 5 geplaatst, het hoogst mogelijke niveau, en wordt beschouwd als de zwaarste sinds het begin van de metingen. Volgens de BBC, die de Mexicaanse meteodiensten citeert, zijn er rukwinden gemeten tot 265 kilometer per uur, minder dan de 300 per uur die voorspeld was. Belga heeft het op basis van Amerikaanse metingen over 270 kilometer per uur. Speciaal aan deze orkaan is dat hij tot het eind aan kracht won, daar waar de meeste orkanen over hun toppunt heen zijn tegen de tijd dat ze land bereiken.

De storm zou tot dusver vooral hevig zijn in minder bevolkte gebieden.

"De extreem gevaarlijke orkaan Patricia beweegt zich nu verder landinwaarts over het zuidwesten van Mexico", aldus een rapport van het Amerikaans weerkundig instituut. "Patricia zal zich zaterdag naar verwachting snel in noordnoordoostelijke richting begeven, over het westen en noorden van Mexico". De orkaan beweegt zich met een snelheid van 24 kilometer per uur voort. Eens hij op bergen botst, zou hij snel aan kracht inboeten.

De overheid heeft vele duizenden mensen geëvacueerd. De betrokken inwoners en toeristen zijn naar het binnenland getrokken of hebben bescherming gezocht in opvangcentra. De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto heeft via Twitter een waarschuwingsboodschap uitgestuurd. "De orkaan Patricia bevindt zich al aan de Mexicaanse kust. Ga niet naar buiten. Bescherm jezelf en volg de instructies van de civiele bescherming."

In de deelstaten Guerrero, Michoacan, Colima en Jalisco is de noodtoestand uitgeroepen. In het kustgebied van die regio zijn vele hotels en resorts met talloze toeristen.

Er wordt rekening gehouden met hevige regenval en golven die tot vier meter hoog kunnen worden. Verder wordt er ook gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen.

Volgens eerste berichten is er sprake van schade, tot dusver vooral aan bomen en gebouwen, maar zou de storm vooral hard woeden in minder bevolkte gebieden.

Amerikaanse tv-teams, die zich in Puerto Vallarta hadden opgesteld, hebben niet veel spectaculaire stormbeelden kunnen schieten.

Gespecialiseerde Amerikaanse en Canadese diensten hebben hun hulp aan Mexico toegezegd. Er zijn zowat 2.500 Mexicaanse soldaten en 400 politieagenten ingezet in het gebied.

(Belga/RR)

De orkaan wordt in categorie 5 geplaatst, het hoogst mogelijke niveau, en wordt beschouwd als de zwaarste sinds het begin van de metingen. Volgens de BBC, die de Mexicaanse meteodiensten citeert, zijn er rukwinden gemeten tot 265 kilometer per uur, minder dan de 300 per uur die voorspeld was. Belga heeft het op basis van Amerikaanse metingen over 270 kilometer per uur. Speciaal aan deze orkaan is dat hij tot het eind aan kracht won, daar waar de meeste orkanen over hun toppunt heen zijn tegen de tijd dat ze land bereiken.De storm zou tot dusver vooral hevig zijn in minder bevolkte gebieden."De extreem gevaarlijke orkaan Patricia beweegt zich nu verder landinwaarts over het zuidwesten van Mexico", aldus een rapport van het Amerikaans weerkundig instituut. "Patricia zal zich zaterdag naar verwachting snel in noordnoordoostelijke richting begeven, over het westen en noorden van Mexico". De orkaan beweegt zich met een snelheid van 24 kilometer per uur voort. Eens hij op bergen botst, zou hij snel aan kracht inboeten. De overheid heeft vele duizenden mensen geëvacueerd. De betrokken inwoners en toeristen zijn naar het binnenland getrokken of hebben bescherming gezocht in opvangcentra. De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto heeft via Twitter een waarschuwingsboodschap uitgestuurd. "De orkaan Patricia bevindt zich al aan de Mexicaanse kust. Ga niet naar buiten. Bescherm jezelf en volg de instructies van de civiele bescherming." In de deelstaten Guerrero, Michoacan, Colima en Jalisco is de noodtoestand uitgeroepen. In het kustgebied van die regio zijn vele hotels en resorts met talloze toeristen. Er wordt rekening gehouden met hevige regenval en golven die tot vier meter hoog kunnen worden. Verder wordt er ook gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen.Volgens eerste berichten is er sprake van schade, tot dusver vooral aan bomen en gebouwen, maar zou de storm vooral hard woeden in minder bevolkte gebieden. Amerikaanse tv-teams, die zich in Puerto Vallarta hadden opgesteld, hebben niet veel spectaculaire stormbeelden kunnen schieten.Gespecialiseerde Amerikaanse en Canadese diensten hebben hun hulp aan Mexico toegezegd. Er zijn zowat 2.500 Mexicaanse soldaten en 400 politieagenten ingezet in het gebied.(Belga/RR)