Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Exeter.

Het aantal schelvissen, schol of tongschar -vissoorten die vaak gebruikt worden om te paneren- zullen volgens het onderzoek sterk afnemen als de temperatuur van de Noordzee met 1,8 graden zou stijgen, zoals wordt verwacht voor de komende vijftig jaar.

De Noordzee is volgens de onderzoekers de voorbije decennia vier keer sneller opgewarmd dan het wereldwijde gemiddelde. Daarop werd onderzocht welke vissoorten het beste bestand zijn tegen deze opwarming. Sommige soorten, zoals schelvissen, tongschar en schol, blijken immers niet in staat om te migreren naar koudere wateren in het noorden, omdat ze daar niet op eenzelfde diepte kunnen leven als in de Noordzee.

Zuiders keuken

De onderzoekers verwachten dan ook dat deze vissoorten gedecimeerd zullen worden en dat hun plaats zal ingenomen worden door andere soorten die momenteel in warmere wateren leven. "We zullen de gastronomie van de zuiderse Europese landen moeten overnemen", aldus de onderzoekers.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Exeter.Het aantal schelvissen, schol of tongschar -vissoorten die vaak gebruikt worden om te paneren- zullen volgens het onderzoek sterk afnemen als de temperatuur van de Noordzee met 1,8 graden zou stijgen, zoals wordt verwacht voor de komende vijftig jaar. De Noordzee is volgens de onderzoekers de voorbije decennia vier keer sneller opgewarmd dan het wereldwijde gemiddelde. Daarop werd onderzocht welke vissoorten het beste bestand zijn tegen deze opwarming. Sommige soorten, zoals schelvissen, tongschar en schol, blijken immers niet in staat om te migreren naar koudere wateren in het noorden, omdat ze daar niet op eenzelfde diepte kunnen leven als in de Noordzee. De onderzoekers verwachten dan ook dat deze vissoorten gedecimeerd zullen worden en dat hun plaats zal ingenomen worden door andere soorten die momenteel in warmere wateren leven. "We zullen de gastronomie van de zuiderse Europese landen moeten overnemen", aldus de onderzoekers.(Belga/RR)