Opwarming aarde: ‘We moeten dringend stoppen met het produceren van plastic’

© Belga

Plastic afval maakt bij zijn verwering broeikasgassen vrij, waardoor het waarschijnlijk bijdraagt aan de klimaatopwarming.

Plastic afval is niet alleen weinig esthetisch en gevaarlijk voor de fauna, het maakt bij zijn verwering ook broeikasgassen vrij, waardoor het waarschijnlijk bijdraagt aan de klimaatopwarming. Tot die conclusie komt een woensdag in het Amerikaanse vakblad PLOS ONE verschenen studie.

Die emissies van gas – methaan of ethyleen – worden totnutoe niet in rekening gebracht in de wetenschappelijke berekeningen over het broeikaseffect en zijn impact op het klimaat. De vorsers deden testen op alle types van plasticproducten -waterflessen, zakken, verpakkingen, industriële producten, …- en kwamen tot de conclusie dat polyethyleen, het wijdst verspreide polymeer, ‘de meest actieve uitstoter van gas is’.

Hoeveel broeikasgas aldus wordt vrijgemaakt, hebben de onderzoekers nog niet vastgesteld, maar dat moet dringend gedaan worden, stelde David Karl, die de belangrijkste bijdrage aan de studie leverde. Dringend, gezien de acht miljard ton plastic verspreid over onze aarde en de verwachting dat dit aantal de volgende decennia nog gaat verdubbelen. ‘Onze studie bewijst nogmaals dat dringend moet gestopt worden met het produceren van plastic’, voegde mede-auteur Sarah-Jane Royer, onderzoekster aan het International Pacific Research Center van Hawaï, daar aan toe, ‘vooral dan van plastic voor eenmalig gebruik’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content