'Rond middernacht is een onweerscel nabij Poperinge ons land binnengekomen. Die zorgde voor onweer, veel neerslag en ook hagel, met lokaal hagelbollen van 5 tot 7 centimeter', aldus Frank Deboosere, weerman van VRT, maandagochtend op zijn website. 'De onweerscel trok rond 01.30 uur net ten noorden van Gent voorbij en splitste dan in twee stukken.'

'Een deel ging richting Terneuzen, een ander deel boog af naar Antwerpen en verdween om 03.30 uur via Turnhout. Ondertussen was nabij Kortemark rond 02.30 uur een tweede onweerscel ontstaan die via Maldegem ons land verliet rond 03.45 uur.'

En ook in Wallonië was er lokaal zwaar onweer, aldus de weerman, die nog toevoegt dat ook maandag overdag en in de nacht van maandag op dinsdag lokaal hevig onweer mogelijk is.

Nog niet voorbij

De bewolking neemt opnieuw toe en later vanmiddag en -avond komen er vanuit Frankrijk stevige regen- en onweersbuien ons land binnen. Hierbij is er kans op hagel en zware windstoten. Vannacht trekken de buien geleidelijk weg naar het noordoosten. Helemaal aan het eind van de nacht verschijnen er opnieuw enkele buien over het westen en midden van het land.

Dinsdagochtend komen verspreid nog enkele buien voor. Daarna volgt een drogere periode met opklaringen maar in de namiddag neemt de kans op enkele regen-of onweersbuien alweer toe.

Honderden oproepen

De brandweer van Antwerpen kreeg er al ruim 700 oproepen te verwerken. Het gaat vooral om schade aan ramen, glaskoepels en auto's, al was er ook even sprake van wateroverlast, onder meer in de Bolivartunnel onder het Justitiepaleis richting A12.

Vooral in Antwerpen-Noord is de ravage groot, zo laat de brandweer weten. Die laatste is met alle beschikbare ploegen aanwezig op het terrein, ondanks het feit dat ook heel wat brandweerwagens en -materieel het afgelopen nacht hard te verduren kregen, en zal allicht nog de hele dag bezig zijn met de waslijst aan oproepen af te werken.

De stad Antwerpen is begonnen met het opmeten van eventuele schade aan de stedelijke infrastructuur, maar daarover is nog geen duidelijkheid. De stad zal in de loop van de dag via haar website antwerpen.be wel haar inwoners wegwijs maken inzake wat ze moeten doen indien hun woning of wagen schade opliep.

De brandweer van Sint-Niklaas heeft tot maandagmorgen maar liefst 750 oproepen gekregen voor schade als gevolg van een plaatselijke regen- en hagelbuien. In Oost-Vlaanderen situeren de meeste problemen zich verder over een strook in het Meetjesland en gemeenten ten noorden van Gent, maar niemand raakte gewond, zo blijkt uit een rondvraag van Belga.

Tielt in West-Vlaanderen kreeg 30 liter water per vierkante meter op korte tijd te slikken. Dit resulteerde in een 90-tal oproepen voor brandweer Tielt en Aarsele', meldt burgemeester Els De Rammelaere. Ook in buurgemeenten Aarsele en Ruiselede waren er problemen. Ondanks de drukke nacht bood de brandweer van Tielt bijstand in Ruiselede. (Belga/KVDA)

'Rond middernacht is een onweerscel nabij Poperinge ons land binnengekomen. Die zorgde voor onweer, veel neerslag en ook hagel, met lokaal hagelbollen van 5 tot 7 centimeter', aldus Frank Deboosere, weerman van VRT, maandagochtend op zijn website. 'De onweerscel trok rond 01.30 uur net ten noorden van Gent voorbij en splitste dan in twee stukken.' 'Een deel ging richting Terneuzen, een ander deel boog af naar Antwerpen en verdween om 03.30 uur via Turnhout. Ondertussen was nabij Kortemark rond 02.30 uur een tweede onweerscel ontstaan die via Maldegem ons land verliet rond 03.45 uur.' En ook in Wallonië was er lokaal zwaar onweer, aldus de weerman, die nog toevoegt dat ook maandag overdag en in de nacht van maandag op dinsdag lokaal hevig onweer mogelijk is.Nog niet voorbijDe bewolking neemt opnieuw toe en later vanmiddag en -avond komen er vanuit Frankrijk stevige regen- en onweersbuien ons land binnen. Hierbij is er kans op hagel en zware windstoten. Vannacht trekken de buien geleidelijk weg naar het noordoosten. Helemaal aan het eind van de nacht verschijnen er opnieuw enkele buien over het westen en midden van het land. Dinsdagochtend komen verspreid nog enkele buien voor. Daarna volgt een drogere periode met opklaringen maar in de namiddag neemt de kans op enkele regen-of onweersbuien alweer toe. Honderden oproepenDe brandweer van Antwerpen kreeg er al ruim 700 oproepen te verwerken. Het gaat vooral om schade aan ramen, glaskoepels en auto's, al was er ook even sprake van wateroverlast, onder meer in de Bolivartunnel onder het Justitiepaleis richting A12.Vooral in Antwerpen-Noord is de ravage groot, zo laat de brandweer weten. Die laatste is met alle beschikbare ploegen aanwezig op het terrein, ondanks het feit dat ook heel wat brandweerwagens en -materieel het afgelopen nacht hard te verduren kregen, en zal allicht nog de hele dag bezig zijn met de waslijst aan oproepen af te werken. De stad Antwerpen is begonnen met het opmeten van eventuele schade aan de stedelijke infrastructuur, maar daarover is nog geen duidelijkheid. De stad zal in de loop van de dag via haar website antwerpen.be wel haar inwoners wegwijs maken inzake wat ze moeten doen indien hun woning of wagen schade opliep.De brandweer van Sint-Niklaas heeft tot maandagmorgen maar liefst 750 oproepen gekregen voor schade als gevolg van een plaatselijke regen- en hagelbuien. In Oost-Vlaanderen situeren de meeste problemen zich verder over een strook in het Meetjesland en gemeenten ten noorden van Gent, maar niemand raakte gewond, zo blijkt uit een rondvraag van Belga.Tielt in West-Vlaanderen kreeg 30 liter water per vierkante meter op korte tijd te slikken. Dit resulteerde in een 90-tal oproepen voor brandweer Tielt en Aarsele', meldt burgemeester Els De Rammelaere. Ook in buurgemeenten Aarsele en Ruiselede waren er problemen. Ondanks de drukke nacht bood de brandweer van Tielt bijstand in Ruiselede. (Belga/KVDA)