Ook planten migreren door de klimaatopwarming

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Eens het milieu verstoord wordt, is de invasie van uitheemse plantensoorten amper tegen te houden.

Koude omgevingen, zoals berg- en poolgebieden, worden steeds meer geteisterd door invasies van uitheemse plantensoorten. De klimaatopwarming en de introductie van vreemde zaden door menselijke activiteiten werken die evolutie in de hand.

Volgens bioloog Jonas Lembrechts van de Universiteit Antwerpen en zijn collega’s is milieuverstoring de voornaamste oorzaak van het probleem. Ze onderzochten dat in Zweeds Lapland en in de zuidelijke uitlopers van het Andesgebergte in Chili. De resultaten, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, waren verrassend: als de originele vegetatie intact bleef, was ze vrij goed bestand tegen indringers. Maar als ze verstoord werd, kon ze de indringers niet afremmen. De aanleg van wandelwegen bleek de opmars van planten als rode klaver in de berggebieden te stimuleren.

Bio-ingenieur Thomas Vanneste van de UGent en zijn collega’s stelden op vier bergtoppen in Noorwegen vast dat verschillende plantensoorten de laatste vijftien jaar hun verspreidingsgebied hoger op de bergen of verder richting noordpool hebben uitgebreid. Dwergstruiken en kleine berken verhuizen mee met hun lievelingstemperaturen.

In bergketens in warme zones, zoals het Middellandse Zeegebied, verdwijnen dan weer planten. Daar wordt het té warm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content