"Uw tekst is misschien evenwichtig, iedereen is ontevreden!", zei hij aan de voorzitter van de conferentie, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Nijar sprak in naam van een 20-tal ontwikkelingslanden, waaronder ook China en India.

De onenigheid draait vooral om de verdeling van de inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Volgens de Maleisische onderhandelaar kan het principe waarbij de westerse landen een historische verantwoordelijkheid dragen en dus eerst moeten handelen, niet in vraag worden gesteld. Maar de ontwerptekst doet dat volgens hem wel. "Dat is een grote bezorgdheid voor ons. Of u het nu direct, indirect of via een omweg probeert, als men dit fundamenteel punt verlaat, zullen we de tekst moeten weigeren", zei hij.

Ook de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Edna Molewa toonde zich bezorgd.

Niet ver genoeg

De noordelijke landen van hun kant wezen erop dat de meerderheid van de broeikasgassen intussen door de ontwikkelingslanden wordt geproduceerd en ook zij dus inspanningen moeten leveren. Fabius hoopt uiterlijk vrijdagavond een akkoord te bereiken. Maar dan moet dus wel eerst overeenstemming worden bereikt over dit punt.

Bij nogal wat noordelijke landen is er ook ontevredenheid omdat het ontwerpakkoord niet ver genoeg zou gaan.

(Belga/RR)

"Uw tekst is misschien evenwichtig, iedereen is ontevreden!", zei hij aan de voorzitter van de conferentie, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Nijar sprak in naam van een 20-tal ontwikkelingslanden, waaronder ook China en India. De onenigheid draait vooral om de verdeling van de inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Volgens de Maleisische onderhandelaar kan het principe waarbij de westerse landen een historische verantwoordelijkheid dragen en dus eerst moeten handelen, niet in vraag worden gesteld. Maar de ontwerptekst doet dat volgens hem wel. "Dat is een grote bezorgdheid voor ons. Of u het nu direct, indirect of via een omweg probeert, als men dit fundamenteel punt verlaat, zullen we de tekst moeten weigeren", zei hij. Ook de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Edna Molewa toonde zich bezorgd. De noordelijke landen van hun kant wezen erop dat de meerderheid van de broeikasgassen intussen door de ontwikkelingslanden wordt geproduceerd en ook zij dus inspanningen moeten leveren. Fabius hoopt uiterlijk vrijdagavond een akkoord te bereiken. Maar dan moet dus wel eerst overeenstemming worden bereikt over dit punt.Bij nogal wat noordelijke landen is er ook ontevredenheid omdat het ontwerpakkoord niet ver genoeg zou gaan.(Belga/RR)