Het Mechelse dierenpark Planckendael is in diepe rouw. Nauwelijks één maand na de geboorte van olifantenbaby Q moest de dierenarts het diertje laten inslapen. Het dier leed aan onherstelbaar leverfalen en had zo goed als geen overlevingskansen. Een autopsie moet de oorzaak van de geelzucht waar het dier aan leed aan het licht brengen.

Al van bij zijn geboorte ging het niet goed met het kleine stiertje. Zijn moeder liet hem niet zogen waardoor het diertje niet kon aansterken. Ook de band tussen moeder en zoon was zeer broos en de andere dieren van de kudde leken zich van het kalf te distantiëren.

'Wellicht heeft de kudde aangevoeld dat het stiertje niet oké was, dat bewijst maar dat de natuur z'n gang gaat', zegt Linda Van Elsacker van KMDA. Woensdag werd besloten het jonge diertje te verdoven om inwendig te kijken wat de oorzaak van zijn zwakte kon zijn.

Laten inslapen

'Tijdens het onderzoek kon ik niets vaststellen dat ik onmiddellijk kon herstellen of rechttrekken', zegt dierenarts Francis Vercammen. 'Wel was zijn lever enorm gezwollen en hij had een gezwel in de buik, wellicht het gevolg van een val of een duw die hij opliep in de kudde. We hebben besloten dat het beter was het diertje te laten inslapen omdat zijn overlevingskansen zeer miniem waren. Een autopsie en weefselonderzoek zullen ons hopelijk meer duidelijkheid geven over de oorzaak van zijn zwakke gezondheid.'

Binnen enkele weken wordt in Planckendael een nieuwe olifantenbaby verwacht, het dierenpark hoopt dat alles dan een positieve afloop kent. (Belga/AVE)

Het Mechelse dierenpark Planckendael is in diepe rouw. Nauwelijks één maand na de geboorte van olifantenbaby Q moest de dierenarts het diertje laten inslapen. Het dier leed aan onherstelbaar leverfalen en had zo goed als geen overlevingskansen. Een autopsie moet de oorzaak van de geelzucht waar het dier aan leed aan het licht brengen.Al van bij zijn geboorte ging het niet goed met het kleine stiertje. Zijn moeder liet hem niet zogen waardoor het diertje niet kon aansterken. Ook de band tussen moeder en zoon was zeer broos en de andere dieren van de kudde leken zich van het kalf te distantiëren. 'Wellicht heeft de kudde aangevoeld dat het stiertje niet oké was, dat bewijst maar dat de natuur z'n gang gaat', zegt Linda Van Elsacker van KMDA. Woensdag werd besloten het jonge diertje te verdoven om inwendig te kijken wat de oorzaak van zijn zwakte kon zijn.'Tijdens het onderzoek kon ik niets vaststellen dat ik onmiddellijk kon herstellen of rechttrekken', zegt dierenarts Francis Vercammen. 'Wel was zijn lever enorm gezwollen en hij had een gezwel in de buik, wellicht het gevolg van een val of een duw die hij opliep in de kudde. We hebben besloten dat het beter was het diertje te laten inslapen omdat zijn overlevingskansen zeer miniem waren. Een autopsie en weefselonderzoek zullen ons hopelijk meer duidelijkheid geven over de oorzaak van zijn zwakke gezondheid.'Binnen enkele weken wordt in Planckendael een nieuwe olifantenbaby verwacht, het dierenpark hoopt dat alles dan een positieve afloop kent. (Belga/AVE)