Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten en de overheid onderzochten 32 tuimelaars in de Barataria Baai in de Golf, een regio die sterk werd vervuild met olie uit de lekkende boorput van de Deepwater Horizon.

Ze stelden vast dat bijna de helft van de dieren er erg aan toe is. De tuimelaars hebben onder meer schade aan de longen en vertonen abnormale hormonenwaarden, die in andere dolfijnenpopulaties niet voorkomen. Ze vertonen ook een lager dan gemiddeld gewicht. Eén op zes dieren bleek in zo'n slechte staat dat ze waarschijnlijk niet overleven. De resultaten staan in schril contrast met een controlegroep van dolfijnen in Sarasota Bay, een gebied dat niet vervuild is door de ramp.

Voortplanting

Het onderzoek, dat verscheen in het tijdschrift Environmental Science & Technology, is het eerste dat de schade van de olieramp voor dolfijnen gedetailleerd in kaart brengt en de effecten beschrijft die stroken met de toxische effecten van olieproducten op zoogdieren. De wetenschappers besluiten dat de schade het overleven van de dieren in gevaar brengt en hun voortplanting bemoeilijkt.

"Ik heb nog nooit zoveel zieke dieren gezien op een populatie", zegt Lori Schwacke, hoofdauteur van de studie. "Vooral de ongewone aandoeningen, zoals hormonale problemen, zijn zorgwekkend."

Ik heb nog nooit zoveel zieke dieren gezien op een populatie

Lori Schwake, Universiteit South Carolina en hoofdauteur van de studie

De onderzoekers werken nauw samen met een ander team dat dode dieren onderzoekt die aan wal spoelen. Uit cijfers van dat onderzoek blijkt dat al meer dan duizend doflijnen zijn aangespoeld op de stranden van Texas, Louisiana en Florida. In 94 procent van de gevallen zijn de dieren al overleden.

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten en de overheid onderzochten 32 tuimelaars in de Barataria Baai in de Golf, een regio die sterk werd vervuild met olie uit de lekkende boorput van de Deepwater Horizon. Ze stelden vast dat bijna de helft van de dieren er erg aan toe is. De tuimelaars hebben onder meer schade aan de longen en vertonen abnormale hormonenwaarden, die in andere dolfijnenpopulaties niet voorkomen. Ze vertonen ook een lager dan gemiddeld gewicht. Eén op zes dieren bleek in zo'n slechte staat dat ze waarschijnlijk niet overleven. De resultaten staan in schril contrast met een controlegroep van dolfijnen in Sarasota Bay, een gebied dat niet vervuild is door de ramp.VoortplantingHet onderzoek, dat verscheen in het tijdschrift Environmental Science & Technology, is het eerste dat de schade van de olieramp voor dolfijnen gedetailleerd in kaart brengt en de effecten beschrijft die stroken met de toxische effecten van olieproducten op zoogdieren. De wetenschappers besluiten dat de schade het overleven van de dieren in gevaar brengt en hun voortplanting bemoeilijkt."Ik heb nog nooit zoveel zieke dieren gezien op een populatie", zegt Lori Schwacke, hoofdauteur van de studie. "Vooral de ongewone aandoeningen, zoals hormonale problemen, zijn zorgwekkend."De onderzoekers werken nauw samen met een ander team dat dode dieren onderzoekt die aan wal spoelen. Uit cijfers van dat onderzoek blijkt dat al meer dan duizend doflijnen zijn aangespoeld op de stranden van Texas, Louisiana en Florida. In 94 procent van de gevallen zijn de dieren al overleden.