De cijfers komen van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Het nieuwe record breekt dat van november 2004 met 0,03 graden.

Bijna elke regio op aarde was afgelopen november warmer dan normaal, met uitzondering van delen van Noord-Amerika, Australië, Groenland en de oceaan nabij Antarctica. Rusland beleefde dan weer zijn warmste november sinds 1880, met temperaturen die tot acht graden boven de normale waarden uit kwamen.

Heel 2013 in de top vijf

Het wereldwijde record kwam er door land- en zeetemperaturen samen te nemen. De gemiddelde landtemperatuur was de tweede hoogste ooit voor november, na 2010. Ze lag 1,43 graden boven het gemiddelde van 5,9 graden voor de twintigste eeuw. De oceanen klokten af op de derde warmste november ooit: 0,54 graden boven het twintigste-eeuwse gemiddelde van 15,8 graden.

Ook de temperatuur voor heel 2013 is op weg naar de top vijf aller tijden. De periode januari-november was 0,62 graden warmer dan het gemiddelde van de twintigste eeuw. Daarmee staat dit jaar voor die periode samen met 2002 op de vierde plaats in de recordtabellen.

De cijfers komen van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Het nieuwe record breekt dat van november 2004 met 0,03 graden.Bijna elke regio op aarde was afgelopen november warmer dan normaal, met uitzondering van delen van Noord-Amerika, Australië, Groenland en de oceaan nabij Antarctica. Rusland beleefde dan weer zijn warmste november sinds 1880, met temperaturen die tot acht graden boven de normale waarden uit kwamen.Het wereldwijde record kwam er door land- en zeetemperaturen samen te nemen. De gemiddelde landtemperatuur was de tweede hoogste ooit voor november, na 2010. Ze lag 1,43 graden boven het gemiddelde van 5,9 graden voor de twintigste eeuw. De oceanen klokten af op de derde warmste november ooit: 0,54 graden boven het twintigste-eeuwse gemiddelde van 15,8 graden.Ook de temperatuur voor heel 2013 is op weg naar de top vijf aller tijden. De periode januari-november was 0,62 graden warmer dan het gemiddelde van de twintigste eeuw. Daarmee staat dit jaar voor die periode samen met 2002 op de vierde plaats in de recordtabellen.