Normen voor fijn stof minder overschreden in 2012

In 2012 hadden we iets minder last van fijn stof dan in 2011.

“2012 was op het vlak van fijn stof gunstiger dan 2011, maar er zijn nog altijd overschrijdingen van de Europese normen. Er zullen dus bijkomende maatregelen nodig zijn om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en dit zowel op lokaal, regionaal als Europees niveau.” Dat zegt Frans Fierens, wetenschappelijk medewerker bij de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel) bij een terugblik op de statistieken voor het voorbije jaar.

Ons land riskeert een procedure van de Europese Commissie voor het Europese Hof van Justitie, want elke overschrijding van de norm voor fijn stof is er een teveel. Een veroordeling door het EU-Hof kan op termijn tot boetes leiden. De dagnorm die Europa oplegt voor de PM10-concentratie bedraagt 50 microgam per kubieke meter (m3) voor maximaal 35 dagen. Als we naar de lijst van de overschrijdingen van de daggrenswaarde in de meetstations van ons land kijken op de website zien we dat Antwerpen in 2012 nog 41 dagen boven de norm zit, terwijl dat in 2011 nog 54 dagen was. Vilvoorde tekende in 2012 nog 38 dagen boven de norm, in 2011 waren dat 43 dagen.

In 2011 waren er normoverschrijdingen in 25 meetstations op het totaal van 61 meetstations in België, het voorbije jaar 2012 waren er overschriingen in 16 stations op de 66. Ook in dat opzicht is er dus sprake van een daling. Hetzelfde beeld bij de jaargemiddelden: in Roeselare bijvoorbeeld is de jaargemiddelde concentratie in het voorbije jaar gedaald tot 31 microgram/m3, terwijl daar in 2005 en 2006 nog 41 microgram/m3 werd gemeten.

“De trend in ons land is dus positief in vergelijking met vorig jaar”, zegt Frans Fierens van Ircel. De meteorologische omstandigheden dit jaar spelen hier zeker een rol, maar ook de uitstoot van fijn stof is de laatste jaren gedaald. De ontdieseling van het wagenpark dit jaar is zeker ook een positief gegeven. Toch moet het beleid nog een tandje bijsteken, vindt Fierens. “Het autogebruik moet verminderen en mogelijk helpt een slimme kilometerheffing hierbij. De landbouwsector moet minder ammoniak uitstoten, de industrie zal verdere inspanningen moeten leveren en de gezinnen moeten hun woningen nog meer en beter isoleren”, geeft Fierens als mogelijke oplossingen.

Tussen twee haakjes: de normen van Europa zijn nog een stuk minder streng dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), waar ze als daggrens 50 microgram per m3 voor maximaal 3 dagen hanteren en als jaargrens 20 microgram per m3. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content