Een groep van 21 Nobelprijswinnaars, onder wie Desmond Tutu, roept de Europese Unie in een brief op de meest vervuilende fossiele brandstoffen de rug toe te keren. De EU moet volgens de ondertekenaars de druk van lobbygroepen weerstaan en zonder dralen een voorgestelde brandstofrichtlijn implementeren.

"De wereld kan niet langer negeren dat de klimaatverandering een van de grootste bedreigingen is geworden voor het leven op de planeet", schrijven de Nobelprijswinnaars. "De impact van de klimaatverandering en de extreme zoektocht naar grondstoffen dragen bij aan conflicten en milieuschade over de hele wereld."

Fossiele brandstoffen

In de brief waarschuwen ze met name voor het gebruik van fossiele brandstoffen. "Het is nu het moment om fossiele brandstoffen resoluut de rug toe te keren, met een speciale aandacht voor die brandstoffen die het meest vervuilen", schrijven de 21. "We moeten allemaal kiezen voor een toekomst op basis van veilige, schone en hernieuwbare energie."

Brandstofrichtlijn

De laureaten breken een lans voor de Europese Fuel Quality Directive (FQD), een richtlijn die de uitstoot van het transport met 6 procent moet verminderen tegen 2020. De richtlijn was al in september verwacht, maar krijgt felle tegenstand voor Canadese en Amerikaanse lobbybedrijven. In december wordt de stemming verwacht.

Technologie

Als de richtlijn goed in de praktijk wordt omgezet, zal dat een belangrijke stimulans betekenen voor brandstofproducenten om hun productie schoner te maken en te investeren in klimaatvriendelijke technologie. "De volledige implementatie van de FQD in Europa zou een duidelijk signaal zenden dat de Europese Unie kiest voor actie die de rechten van de toekomstige generaties op een gezonde planeet steunt", besluiten de auteurs.

De brief komt er amper enkele dagen na de publicatie van het meest recente rapport van het klimaatpanel van de VN. Dat rapport besluit dat de wereld urgent de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen om een catastrofale klimaatverandering te vermijden. (IPS/EE)

Een groep van 21 Nobelprijswinnaars, onder wie Desmond Tutu, roept de Europese Unie in een brief op de meest vervuilende fossiele brandstoffen de rug toe te keren. De EU moet volgens de ondertekenaars de druk van lobbygroepen weerstaan en zonder dralen een voorgestelde brandstofrichtlijn implementeren."De wereld kan niet langer negeren dat de klimaatverandering een van de grootste bedreigingen is geworden voor het leven op de planeet", schrijven de Nobelprijswinnaars. "De impact van de klimaatverandering en de extreme zoektocht naar grondstoffen dragen bij aan conflicten en milieuschade over de hele wereld."Fossiele brandstoffenIn de brief waarschuwen ze met name voor het gebruik van fossiele brandstoffen. "Het is nu het moment om fossiele brandstoffen resoluut de rug toe te keren, met een speciale aandacht voor die brandstoffen die het meest vervuilen", schrijven de 21. "We moeten allemaal kiezen voor een toekomst op basis van veilige, schone en hernieuwbare energie."BrandstofrichtlijnDe laureaten breken een lans voor de Europese Fuel Quality Directive (FQD), een richtlijn die de uitstoot van het transport met 6 procent moet verminderen tegen 2020. De richtlijn was al in september verwacht, maar krijgt felle tegenstand voor Canadese en Amerikaanse lobbybedrijven. In december wordt de stemming verwacht.TechnologieAls de richtlijn goed in de praktijk wordt omgezet, zal dat een belangrijke stimulans betekenen voor brandstofproducenten om hun productie schoner te maken en te investeren in klimaatvriendelijke technologie. "De volledige implementatie van de FQD in Europa zou een duidelijk signaal zenden dat de Europese Unie kiest voor actie die de rechten van de toekomstige generaties op een gezonde planeet steunt", besluiten de auteurs.De brief komt er amper enkele dagen na de publicatie van het meest recente rapport van het klimaatpanel van de VN. Dat rapport besluit dat de wereld urgent de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen om een catastrofale klimaatverandering te vermijden. (IPS/EE)