Het gaat om de Myotis Alcathoe, een vleermuis die in Frankrijk en Duitsland voorkomt maar bij ons nog niet werd gezien.

Vleermuis van 5 gram

De vleermuis werd aangetroffen in de regio van Rochefort, in de provincie Namen. De nieuwe soort lijkt erg op twee andere vleermuizen die in de Belgische fauna voorkomen: de baardvleermuis en de Brandts vleermuis. De Myotis Alcathoe onderscheidt zich echter door zijn kleine grootte (hij weegt amper 5 gram), korte snuit en rechtstaande vacht (zie foto).

Ultrasone trillingen

Er bestonden al enige tijd vermoedens over de aanwezigheid van de soort op Belgisch grondgebied. Via onderzoek met ultrasone trillingen kon het dier eerder al gehoord worden in de provincie Namen. Zijn boshabitat maakt de studie ervan echter moeilijker dan die van soorten die in grotten of gebouwen leven.

Zeldzame ontdekking

"De ontdekking van een nieuwe soort inheemse zoogdieren in ons land is heel zeldzaam", meldt de vereniging voor natuurbescherming Natagora. Het aantal soorten vleermuizen die in België voorkomen, gaat de laatste vijftig jaar bovendien in dalende lijn, wat de ontdekking van een nieuwe soort nog zo opmerkelijk maakt. "Zelfs de pipistrellus (een kleine, vaak voorkomende vleermuis), die in bijna alle dorpen teruggevonden kan worden, is nu 20 maal minder talrijk dan vijftig jaar geleden." (Belga/EE)

De Myotis Alcathoe is net als vele andere soorten vleermuizen te ontdekken tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis op zaterdag 27 augustus.

Het gaat om de Myotis Alcathoe, een vleermuis die in Frankrijk en Duitsland voorkomt maar bij ons nog niet werd gezien. Vleermuis van 5 gram De vleermuis werd aangetroffen in de regio van Rochefort, in de provincie Namen. De nieuwe soort lijkt erg op twee andere vleermuizen die in de Belgische fauna voorkomen: de baardvleermuis en de Brandts vleermuis. De Myotis Alcathoe onderscheidt zich echter door zijn kleine grootte (hij weegt amper 5 gram), korte snuit en rechtstaande vacht (zie foto). Ultrasone trillingen Er bestonden al enige tijd vermoedens over de aanwezigheid van de soort op Belgisch grondgebied. Via onderzoek met ultrasone trillingen kon het dier eerder al gehoord worden in de provincie Namen. Zijn boshabitat maakt de studie ervan echter moeilijker dan die van soorten die in grotten of gebouwen leven. Zeldzame ontdekking "De ontdekking van een nieuwe soort inheemse zoogdieren in ons land is heel zeldzaam", meldt de vereniging voor natuurbescherming Natagora. Het aantal soorten vleermuizen die in België voorkomen, gaat de laatste vijftig jaar bovendien in dalende lijn, wat de ontdekking van een nieuwe soort nog zo opmerkelijk maakt. "Zelfs de pipistrellus (een kleine, vaak voorkomende vleermuis), die in bijna alle dorpen teruggevonden kan worden, is nu 20 maal minder talrijk dan vijftig jaar geleden." (Belga/EE) De Myotis Alcathoe is net als vele andere soorten vleermuizen te ontdekken tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis op zaterdag 27 augustus.