De Cebrennus rechenbergi, zoals de soort in het Latijns genoemd werd, leeft in de Erg Chebbi-zandwoestijn nabij de grens met Algerije. De soort werd door professor Peter Jäger van het Seckenberginstituut in Frankfurt voorgesteld in het wetenschappelijke blad Zootaxa.

In tegenstelling tot een verwante spinnensoort die in de Namibwoestijn in Namibië voorkomt en die passief - dus alleen neerwaarts - van zandduinen rolt, gebruikt deze nieuwe soort haar poten om zich af te duwen van de grond en flikflakbewegingen te maken. Daardoor kan ze ook omhoog rollen. Volgens de wetenschappers is het de enige spinnensoort tot dusver bekend die dit doet.

Het diertje gebruikt zijn unieke talent vooral wanneer het zich bedreigd voelt. Dankzij de flikflakbeweging kan de spin zich dubbel zo snel voortbeweging dan wanneer ze gewoon loopt.

Onderzoekers hebben al een robot ontwikkeld die geïnspireerd is op de spin. Bekijk fantastische beelden van de 'flikflakspin':

De Cebrennus rechenbergi, zoals de soort in het Latijns genoemd werd, leeft in de Erg Chebbi-zandwoestijn nabij de grens met Algerije. De soort werd door professor Peter Jäger van het Seckenberginstituut in Frankfurt voorgesteld in het wetenschappelijke blad Zootaxa.In tegenstelling tot een verwante spinnensoort die in de Namibwoestijn in Namibië voorkomt en die passief - dus alleen neerwaarts - van zandduinen rolt, gebruikt deze nieuwe soort haar poten om zich af te duwen van de grond en flikflakbewegingen te maken. Daardoor kan ze ook omhoog rollen. Volgens de wetenschappers is het de enige spinnensoort tot dusver bekend die dit doet.Het diertje gebruikt zijn unieke talent vooral wanneer het zich bedreigd voelt. Dankzij de flikflakbeweging kan de spin zich dubbel zo snel voortbeweging dan wanneer ze gewoon loopt. Onderzoekers hebben al een robot ontwikkeld die geïnspireerd is op de spin. Bekijk fantastische beelden van de 'flikflakspin':