In de Verenigde Staten is een nieuwe vleesetende dinosaurussoort ontdekt. Het dier leefde tijdens het Boven-Krijt en is een van de drie grootste soorten die ooit in Noord-Amerika werden ontdekt. Dat maakten paleontologen vrijdag in het tijdschrift Nature Communications bekend.

De "siats meekerorum", een naam die refereert aan het mensetende monster uit een indianenlegende, is slechts de tweede dinosaurus uit de carcharodontosaurus-familie, gigantische vleesetende dinosaurussen, die in Noord-Amerika werd ontdekt. De eerste Noord-Amerikaanse carcharodontosaurus, acrocanthosaurus atokensis werd in 1950 ontdekt.

Het skelet van de siats, beschreven door Lindsey Zanno (museum voor natuurwetenschappen van North Carolina) en Peter Makovicky (Field Museum in Chicago), is dat van een exemplaar van meer dan 9 meter groot en 4 ton zwaar. Toch is het gigantische skelet dat van een jong dier.

De onderzoekers schatten dat een volwassen dier ongeveer zo groot kan worden als een acrocanthosaurus. De twee soorten blijven daarmee qua grootte achter de tyrannosaurus rex, die tot negen ton kon wegen.

Volgens de onderzoekers heerste de siats tijdens het Boven-Krijt (tussen de 100 en 66 miljoen jaar geleden) over het gebied dat vandaag de staat Utah is. Tot nu toe was nog niet geweten wie het voornaamste roofdier uit die periode was in Noord-Amerika. Tijdens de periode van de Siats was het landsschap groen en werd het bevolkt door herbivoren, schildpadden, krokodillen en andere roofdieren zoals de eerste tyrannosaurussen.

"De carcharodontosaurussen hebben langer geregeerd in Noord-Amerika dan we hadden verwacht", verklaarde Lindsey Zanno. Meer nog, de siats overbrugt een lacune van meer dan 30 miljoen jaar in het fossielenregister, een periode waarin de rol van belangrijkste roofdier van de carcharodontosaurus in het Onder-Krijt werd overgenomen door de tyrannosaurus aan het einde van het Krijt.

Siats zou er zo voor kunnen gezorgd hebben dat de kleine tyrannosaurussen zich niet als koning van de voedselketen konden vestigen. Pas toen de siats verdween, kon de tyrannosaurus evolueren tot een enorm roofdier.

In de Verenigde Staten is een nieuwe vleesetende dinosaurussoort ontdekt. Het dier leefde tijdens het Boven-Krijt en is een van de drie grootste soorten die ooit in Noord-Amerika werden ontdekt. Dat maakten paleontologen vrijdag in het tijdschrift Nature Communications bekend.De "siats meekerorum", een naam die refereert aan het mensetende monster uit een indianenlegende, is slechts de tweede dinosaurus uit de carcharodontosaurus-familie, gigantische vleesetende dinosaurussen, die in Noord-Amerika werd ontdekt. De eerste Noord-Amerikaanse carcharodontosaurus, acrocanthosaurus atokensis werd in 1950 ontdekt. Het skelet van de siats, beschreven door Lindsey Zanno (museum voor natuurwetenschappen van North Carolina) en Peter Makovicky (Field Museum in Chicago), is dat van een exemplaar van meer dan 9 meter groot en 4 ton zwaar. Toch is het gigantische skelet dat van een jong dier. De onderzoekers schatten dat een volwassen dier ongeveer zo groot kan worden als een acrocanthosaurus. De twee soorten blijven daarmee qua grootte achter de tyrannosaurus rex, die tot negen ton kon wegen. Volgens de onderzoekers heerste de siats tijdens het Boven-Krijt (tussen de 100 en 66 miljoen jaar geleden) over het gebied dat vandaag de staat Utah is. Tot nu toe was nog niet geweten wie het voornaamste roofdier uit die periode was in Noord-Amerika. Tijdens de periode van de Siats was het landsschap groen en werd het bevolkt door herbivoren, schildpadden, krokodillen en andere roofdieren zoals de eerste tyrannosaurussen. "De carcharodontosaurussen hebben langer geregeerd in Noord-Amerika dan we hadden verwacht", verklaarde Lindsey Zanno. Meer nog, de siats overbrugt een lacune van meer dan 30 miljoen jaar in het fossielenregister, een periode waarin de rol van belangrijkste roofdier van de carcharodontosaurus in het Onder-Krijt werd overgenomen door de tyrannosaurus aan het einde van het Krijt. Siats zou er zo voor kunnen gezorgd hebben dat de kleine tyrannosaurussen zich niet als koning van de voedselketen konden vestigen. Pas toen de siats verdween, kon de tyrannosaurus evolueren tot een enorm roofdier.