Spanje wordt hard getroffen door bosbranden na de droogste winter in 70 jaar, gevolgd door een verschroeiende hittegolf. Tussen 1 januari en 5 augustus werd in het hele land al 132.200 hectare vegetatie verwoest door branden.

Wereldnatuurerfgoed
Een week geleden braken er bosbranden uit op het eiland La Gomera, waar al 3.000 hectare van het natuurreservaat Garajonay verwoest werd, een belangrijk natuurreservaat op het eiland. Garajonay behoort tot het wereldnatuurerfgoed van Unesco

Ook op het naburige eiland Tenerife ontstonden er brandhaarden. En in Galicië, in het noordwesten van Spanje, brandde al ruim 1.000 hectare weg.

Zo'n 2.500 mensen op La Gomera zijn geëvacueerd. Nog eens 2.200 mensen in Tenerife moesten hun huizen verlaten.

Op heel de eilandenarchipel blijft de hoogste graad van alarm gelden.

Volgens experts zal het minstens 30 jaar duren voor het verbrande gedeelte in het Garajonay-reservaat hersteld is.

Griekenland

In Griekenland is het ergste gevaar ondertussen geweken dankzij de regen. In de nacht van zaterdag op zondag viel er regen die ertoe bijdroeg dat een gevaarlijke bosbrand op het Noord-Griekse schiereiland Chalkidiki bedwongen raakte. De brand woedde sinds vier dagen in de regio rond het orthodoxe klooster Berg Athos.

Nadat de thermometers in Griekenland de voorbije dagen steeds meer dan 40 graden hadden aanwezen, duiden ze zondag een aangename 32 graden aan. (TE)

Spanje wordt hard getroffen door bosbranden na de droogste winter in 70 jaar, gevolgd door een verschroeiende hittegolf. Tussen 1 januari en 5 augustus werd in het hele land al 132.200 hectare vegetatie verwoest door branden.Wereldnatuurerfgoed Een week geleden braken er bosbranden uit op het eiland La Gomera, waar al 3.000 hectare van het natuurreservaat Garajonay verwoest werd, een belangrijk natuurreservaat op het eiland. Garajonay behoort tot het wereldnatuurerfgoed van UnescoOok op het naburige eiland Tenerife ontstonden er brandhaarden. En in Galicië, in het noordwesten van Spanje, brandde al ruim 1.000 hectare weg. Zo'n 2.500 mensen op La Gomera zijn geëvacueerd. Nog eens 2.200 mensen in Tenerife moesten hun huizen verlaten. Op heel de eilandenarchipel blijft de hoogste graad van alarm gelden. Volgens experts zal het minstens 30 jaar duren voor het verbrande gedeelte in het Garajonay-reservaat hersteld is. GriekenlandIn Griekenland is het ergste gevaar ondertussen geweken dankzij de regen. In de nacht van zaterdag op zondag viel er regen die ertoe bijdroeg dat een gevaarlijke bosbrand op het Noord-Griekse schiereiland Chalkidiki bedwongen raakte. De brand woedde sinds vier dagen in de regio rond het orthodoxe klooster Berg Athos. Nadat de thermometers in Griekenland de voorbije dagen steeds meer dan 40 graden hadden aanwezen, duiden ze zondag een aangename 32 graden aan. (TE)