Het Nieuw-Zeelandse hooggerechtshof heeft in beroep de asielaanvraag verworpen van Ioane Teitiota. Dat meldt de Britse omroep BBC. De 37-jarige immigrant uit Kiribati wilde worden erkend als 's werelds eerste klimaatvluchteling.

Omdat de zeespiegel stijgt ten gevolge van de opwarming van de aarde dreigt het eilandrijkje Kiribati op termijn te verdwijnen in de Stille Zuidzee. De advocaat van Teitiota had op grond daarvan beroep aangetekend tegen zijn uitwijzing.

'Geen geldig criterium'

Rechter John Priestley van het hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland heeft nu echter geoordeeld dat milieuproblemen geen deel uitmaken van de internationaal erkende criteria om de status van vluchteling te verkrijgen. Volgens de rechter dreigen de mensenrechten van Teitiota niet te worden geschonden, wanneer hij terugkeert naar zijn geboorteland.

Teitiota verblijft illegaal in Nieuw-Zeeland sinds het vervallen van zijn werkvisum in 2007. Eerder dit jaar besliste de immigratiedienst om hem terug te sturen naar Kiribati. Zijn advocaat vocht die beslissing aan, omdat hij vond dat Teitiota en zijn gezin niet veilig zijn in een overbevolkt land met een stijgende zeespiegel.

Stijging van de zeespiegel

In Kiribati wonen 100.000 inwoners op een oppervlakte van zo'n 726 vierkante kilometer. Het land is samen met Fiji, Nauru en Tuvalu een van de vier eilandstaten die op termijn van de kaart dreigen te worden geveegd door de stijging van de zeespiegel. (YD)

Het Nieuw-Zeelandse hooggerechtshof heeft in beroep de asielaanvraag verworpen van Ioane Teitiota. Dat meldt de Britse omroep BBC. De 37-jarige immigrant uit Kiribati wilde worden erkend als 's werelds eerste klimaatvluchteling.Omdat de zeespiegel stijgt ten gevolge van de opwarming van de aarde dreigt het eilandrijkje Kiribati op termijn te verdwijnen in de Stille Zuidzee. De advocaat van Teitiota had op grond daarvan beroep aangetekend tegen zijn uitwijzing.Rechter John Priestley van het hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland heeft nu echter geoordeeld dat milieuproblemen geen deel uitmaken van de internationaal erkende criteria om de status van vluchteling te verkrijgen. Volgens de rechter dreigen de mensenrechten van Teitiota niet te worden geschonden, wanneer hij terugkeert naar zijn geboorteland.Teitiota verblijft illegaal in Nieuw-Zeeland sinds het vervallen van zijn werkvisum in 2007. Eerder dit jaar besliste de immigratiedienst om hem terug te sturen naar Kiribati. Zijn advocaat vocht die beslissing aan, omdat hij vond dat Teitiota en zijn gezin niet veilig zijn in een overbevolkt land met een stijgende zeespiegel.In Kiribati wonen 100.000 inwoners op een oppervlakte van zo'n 726 vierkante kilometer. Het land is samen met Fiji, Nauru en Tuvalu een van de vier eilandstaten die op termijn van de kaart dreigen te worden geveegd door de stijging van de zeespiegel. (YD)